Ga naar de content

Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen online

Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen online

Als u besluit uw voertuig voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering, de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK (indien van toepassing)  tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u uw kenteken schorsen. Voldoet u niet meer aan deze verplichtingen, zonder uw kenteken te schorsen, dan krijgt u een boete.
Een schorsing duurt maximaal 1 jaar en gaat in op de dag dat u de schorsing aanmeldt. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af. In dit artikel leest u hoe u uw voertuig online kunt schorsen en wat het kost.


Meer informatie over het verlengen van een schorsing vindt u hier.  

Schorsing online aanvragen

U kunt een schorsing gemakkelijk online aanvragen. Hiervoor neemt u de volgende stappen:
 • Klik op de knop ‘Schorsen aanvragen of verlengen’ aan de rechterkant van deze pagina.
 • U logt in met uw DigiD
 • U vult de gevraagde gegevens in.
 • U betaalt de kosten via iDEAL.
 • In het kentekenregister wordt nu vermeld dat het kenteken is geschorst.
 • U ontvangt van de RDW een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). U moet deze e-mail printen en bewaren. 
Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan moet u het papieren kentekenbewijs goed bewaren, u krijgt namelijk geen nieuw kentekenbewijs.
 
Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd), dan moet u de bestaande kentekencard en tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Zowel de kentekencard als de tenaamstellingscode blijven gewoon geldig. 

Voorwaarden voor online schorsen

Belangrijk

 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch. 
 • Als u een schorsing vóór de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de eerste schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen. Dit tarief vindt u onder aan deze pagina (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing).
 • U mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK laat doen.

Niet online schorsen

Wilt u de schorsing niet online aanvragen, dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket , RDW keuringsstation of een RDW-balie. Lees hier meer over in het artikel: ‘Voertuig tijdelijk niet gebruiken: schorsen bij een kentekenloket, RDW keuringsstation of RDW- balie’.
 

Kosten 

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor een schorsing. Voor personenauto's tot 15 jaar oud en bedrijfsauto's onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud, betaalt u het 'normaal tarief'. Voor alle andere voertuigen betaalt u het 'laag tarief' (met uitzondering van brom- en snorfietsen). Het verlengen van een schorsing valt onder het 'laag tarief'. Aan het opheffen van een schorsing zijn geen kosten verbonden.
 

Vaker schorsen binnen een jaar

Schorst u een voertuig, binnen 1 jaar na het begin van de vorige schorsing, dan betaalt u het 'hoog tarief' (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing). Het hoge tarief geldt niet voor voertuigen van 15 jaar en ouder, motorfietsen en brom- en snorfietsen.
Aanmelden schorsing normaal tarief RDW € 73,00
Aanmelden schorsing laag tarief RDW € 24,00
Aanmelden schorsing hoog tarief RDW € 120,00
Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW € 11,00
 
Ga naar de navigatie