Het keuringsproces bij de RDW

Wilt u weten hoe de keuring bij de RDW er aan toe gaat? Het keuringsproces bij een RDW-keuringsstation gaat als volgt:
 1. Aan de balie

 2. De baliemedewerker vraagt u aan de balie te komen. Lever hier eventuele documenten in. De baliemedewerker zet vervolgens het voertuig op uw naam. 
 3. Administratieve verwerking

 4. De administratie maakt een werkorder aan voor de technisch medewerker. Hij beoordeelt de documenten en verwerkt deze in het RDW-systeem. Zo’n 40% van de technische keuring wordt in beslag genomen door de administratieve verwerking. 
 5. Voertuig naar de keuringshal 

 6. Op verzoek van de technisch medewerker rijdt u het voertuig de keuringshal in. Vervolgens neemt hij de gegevens van het voertuig op en controleert deze met de documenten. 
 7. Foto's importvoertuig

 8. Als uw EU-importvoertuig schade heeft, maakt de RDW meerdere foto’s van uw voertuig. 
 9. Keuring van het voertuig

 10. Nu kan de keuring van uw voertuig beginnen. Mogelijk vraagt de medewerker uw hulp tijdens de keuring.
 11. Verwerking resultaten

 12. Na de keuring kunt u weer plaats nemen in de wachtruimte. De technische medewerker verwerkt de resultaten van de keuring en vult aanvullende gegevens in het RDW-systeem. 
 13. Administratie afhandeling aan de balie

 14. De administratief medewerker roept u bij de balie op voor verdere afhandeling van de keuring. Hierbij zijn twee mogelijkheden: Uw voertuig is goedgekeurd of uw voertuig is afgekeurd.

Uw voertuig is goedgekeurd :
 

Als uw voertuig goedgekeurd is, moet u nog belastingaangifte doen.

1. Aangifte doen bij de belastingdienst

U moet aangifte doen bij een eerste registratie in Nederland of wijziging van registratie van een personenauto, kampeerauto, motorfiets of bedrijfsauto tot en met 3500 kg. De Belastingdienst verwerkt de aangifte niet (meer) op het RDW-keuringsstation. U kunt uw aangifte in de aanwezige brievenbus van de Belastingdienst doen of per post aangifte doen.
 

2. Registratie kentekenbewijs

De RDW registreert het kenteken zodra aan alle voorwaarden is voldaan. Hieronder valt ook het (eventuele) BPM-akkoord van de Belastingdienst.
 

3. Versturen kentekenbewijs

Na het (elektronische) BPM-akkoord van de Belastingdienst stuurt de RDW het kentekenbewijs binnen vier werkdagen naar het adres van de persoon (of bedrijf) op wiens naam het voertuig is geregistreerd.
 

Uw voertuig is afgekeurd:  

U maakt een nieuwe afspraak nadat u de oorzaak van de afkeur hebt laten herstellen.

Volg de RDW op Facebook

Ga naar de navigatie