Laat u informeren over ontheffingverlening voor te brede (land)bouwvoertuigen

Op donderdag 7 en donderdag 14 september organiseert de RDW de 'Samen op Weg-dagen over ontheffingverlening van (land)bouwvoertuigen' die te breed zijn voor de openbare weg. Op deze dagen nemen wij u mee in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van ontheffingverlening voor (land)bouwvoertuigen.

Zo kunt u verschillende (land)bouwvoertuigen bekijken en interessante workshops volgen.

Momenteel treft de RDW voorbereidingen om 1 loket voor ontheffingverlening  van te brede (land)bouwvoertuigen in te richten. Voorheen werd dit door de wegbeheerders afgegeven (gemeentes). De RDW neemt deze taak vanaf mei 2018 over. De RDW vindt het belangrijk om samen met u het proces van ontheffingverlening te doorlopen. Zo krijgt u een goed beeld over hoe de aanvraag van een ontheffing straks in zijn werk gaat.

U heeft de keuze uit 5 workshops:

 1. De voertuigen - Jan Dedden, Gerard Stout en Jan-Willem Groot Wassink (Aeres)

  Ervaar zelf hoe een landbouwvoertuig zich op de weg gedraagt en wat het effect op de infrastructuur is. Gerard Stout en Jan-Willem Groot Wassink laten op het buitenterrein de mogelijkheden en wendbaarheid van de machines zien. U ziet bijvoorbeeld welke invloed de bandendruk op de verharding heeft. Mogelijk kunt u ook zelf meerijden met deze machines.
 2. De toetsingscriteria - Marleen Hovens (CROW) en Niels Bosch (Royal HaskoningDHV)

  Het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegbouw en de Verkeerstechniek (CROW) geeft u hulpmiddelen om te bepalen of een weg geschikt is voor te breed (land)bouwverkeer. Marleen Hovens en Niels Bosch geven een eerste verslag van de richtlijnen die het CROW samen met wegbeheerders en vakspecialisten heeft samengesteld.
 3. Het T-rijbewijs- Marieke de Bruijn (CBR)

  Samen met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laten wij zien welke eisen worden gesteld aan de (rij)vaardigheid van de bestuurders van (land)bouwverkeer. Marieke de Bruijn is product manager bij de divisie CCV van het CBR. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en kwaliteitsborging van de beroepsexamens (waaronder het T-rijbewijs).
 4. De handhaving - Marcel Scheffer en Erik Bouman (Politie)

  Mensen uit de praktijk (motoragenten) vertellen hoe zij omgaan met de handhaving. Marcel Scheffer en Erik Bouman laten u zien wat zij dagelijks meemaken en wat de mogelijkheden zijn om handhaving te optimaliseren.
 5. De ontheffing - Mark Westendorp en Jan de Hoop (RDW)

  De RDW laat zien welke soorten ontheffingen hij afgeeft. Hoe het netwerk van wegen inzichtelijk is en welke regelgeving eraan is gekoppeld. Bij Mark Westendorp (operationeel manager ontheffingen) kunt u zien hoe de RDW het netwerk van wegen op de digitale kaart  verwerkt. Ook de concept beleidsregels kunt u inzien. Jan de Hoop informeert u hier verder over.

Datum en locatie

 • Donderdag 7 september van 10.30 tot 16 uur in Dronten.
 • Donderdag 14 september van 10.30 tot 16 uur in Ede. 

Wilt u ook naar de ‘Samen op weg-dagen over ontheffingsverlening (land)bouwvoertuigen’ komen of meer informatie hierover?

Stuur dan een e-mail naar: landbouwontheffingen@rdw.nl.

Volg de RDW op Facebook

Ga naar de navigatie