Nederlands kenteken aanvragen voor bromfiets uit EU of EVA-land

Als u een bromfiets heeft gekocht in een ander EU- of EVA-land en u wilt daarmee in Nederland de weg op, dan moet u bij de RDW eerst een Nederlands kenteken voor het voertuig aanvragen. De RDW moet onderzoeken of de buitenlandse registratie van het voertuig kan worden overgenomen. In dit artikel leest u meer over het invoeren van een voertuig vanuit de EU/EVA.
 

Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

Voor de rit vanuit het buitenland naar uw adres in Nederland geeft de RDW geen kenteken af. Wilt u deze tocht rijdend met de bromfiets doen, vraagt u dan bij de buitenlandse instanties na of dat mogelijk is. U kunt het voertuig ook op een trailer of autoambulance vervoeren. Als u in Nederland bent en u gaat naar de RDW voor het onderzoek, dan kunt u voor die dag een eendagskenteken aanvragen als u de bromfiets niet op een trailer of autoambulance vervoert.
 
Aan de invoer van een bromfiets zijn regels en kosten verbonden. Ook moet u bepaalde documenten aan de RDW laten zien. Het aanvragen van een Nederlands kenteken gaat als volgt:
  1. U maakt online een afspraak voor een keuring bij een keuringsstation van de RDW, via de knop rechts op deze pagina. Ook kunt u zonder afspraak bij het keuringsstation terecht.
  2. U vraagt online een eendagskenteken aan voor de dag van het onderzoek, als u de bromfiets niet op een trailer of autoambulance gaat vervoeren. Dit doet u via de knop rechts op deze pagina.
  3. U gaat op de dag van het onderzoek (met of zonder afspraak) met het voertuig naar het keuringsstation en neemt het complete originele buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee. Heeft u aanvullende documenten zoals een Certificaat van Overeenstemming (CVO) of andere relevante voertuigdocumenten, neemt u deze dan ook mee.
  4. U betaalt de kosten met pin of contant op het keuringsstation.
  5. De RDW beoordeelt aan de hand van de documenten of de buitenlandse registratie van uw voertuig kan worden overgenomen.
  6. Na akkoord stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen het Nederlandse kentekenbewijs. U bent vanaf dat moment aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig.
  7. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u een kentekenplaat laten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Voorwaarden voor u

Voorwaarden aan uw voertuig

De RDW kijkt bij een ingevoerde bromfiets uit een EU-lidstaat niet naar de technische staat. Maar als het voertuig overduidelijk een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, kan de RDW besluiten om het af te geven kentekenbewijs onmiddellijk ongeldig te verklaren.
 
Heeft de bromfiets eerder geregistreerd gestaan in een EU-lidstaat waar linksrijdend verkeer gebruikelijk is, dan moet de bromfiets voor Nederland zijn voorzien van dimlicht(-en) voor rechts rijdend verkeer. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van deze verlichting.
 

Bromfietsen van 30 jaar of ouder

Bromfietsen van 30 jaar en ouder worden uitgebreid onderzocht bij een RDW-keuringsstation. Hiervoor moet u altijd online een afspraak maken. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van een bromfiets van 30 jaar of ouder. In het kosten-overzicht onderaan deze pagina staat dit vermeld als 'beoordeling 5 tot 9 aspecten'.
 

Kosten 

De kosten voor de aanvraag, het onderzoek en het kentekenbewijs zijn:

Identificatie voertuig licht 56,00
Inschrijving voertuig in kentekenregister 39,00
Tenaamstelling via RDW 9,98
Beoordeling 5 tot 9 aspecten 55,00
Beoordeling 5 tot 9 aspecten 55,00

 

Ga naar de navigatie