Invoeren vanuit EU- of EVA-land

Als u een voertuig  heeft gekocht in een ander EU- of EVA-land en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland, dan moet u bij de RDW eerst een Nederlands kenteken aanvragen. De RDW onderzoekt of de buitenlandse registratie van het voertuig kan worden overgenomen.

In dit artikel vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

 

Invoeren voertuig

Zo voert u een voertuig in en vraagt een Nederlands kenteken aan:
 1. U kunt het voertuig vanuit het buitenland vervoeren op een trailer of auto-ambulance of u rijdt zelf met het voertuig naar Nederland.
 2. Om een Nederlands kenteken aan te vragen, maakt u een keuringsafspraak bij de RDW.
 3. Voor de meeste voertuigen kunt u ook langskomen zonder een afspraak te maken. U kunt aangeven of u de APK-keuring (geldt niet voor motoren, brommers en aanhangwagens lichter dan 3500 kg) direct bij de RDW wilt laten uitvoeren. Als het voertuig nog een geldige buitenlandse APK heeft, dan kunt u verzoeken of deze overgenomen kan worden.
 4. U kunt op de dag van de afspraak met een eendagskenteken of met het geldige buitenlandse kenteken rijden naar het keuringsstation. 
 5. U  neemt het complete originele buitenlandse kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee.
 6. Als u aanvullende documenten heeft,  zoals een Certificaat van Overeenstemming (CVO), een buitenlands APK-keuringsrapport of andere relevante voertuigdocumenten, neemt u deze dan ook mee.
 7. De RDW beoordeelt of de registratie van uw voertuig kan worden overgenomen aan de hand van de documenten. Wilt u weten hoe een keuring bij de RDW er aan toe gaat? Ga naar Het keuringsproces bij de RDW.
 8. U betaalt de kosten
 9. U doet aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) (Dit geldt niet voor aanhangwagens). Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst
 10. Na akkoord van de RDW en de Belastingdienst, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). Daarnaast stuurt de RDW u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Deze code heeft u bijvoorbeeld nodig bij verkoop van het voertuig. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed. U bent vanaf dat moment aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig.
 11. Als u de APK-keuring bij de RDW heeft laten doen, ontvangt u ook een APK-keuringsrapport. Is bij de keuring de buitenlandse APK overgenomen, dan blijft uw buitenlandse rapport geldig. U ontvangt geen Nederlands rapport. De RDW neemt de vervaldatum in het kentekenregister op.
 12. Als u het kentekenbewijs van de RDW heeft ontvangen, moet u kentekenplaten laten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant  en het voertuig verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).  Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
 13. Als u geen geldig buitenlands APK-keuringsrapport heeft en ook geen APK-keuring heeft laten doen bij het RDW-keuringsstation, dan moet u deze keuring direct na ontvangst van de kentekencard laten doen door een RDW erkend garagebedrijf. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM)

Voorwaarden voor u

Voorwaarden aan uw voertuig

De RDW kijkt bij een ingevoerd voertuig uit een EU-lidstaat niet naar de technische staat van het voertuig. Maar als het voertuig overduidelijk een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, kan de RDW besluiten om het af te geven kentekenbewijs onmiddellijk ongeldig te verklaren. 
 
 • De RDW zet bijvoorbeeld voertuigen met schade op de foto en u moet het voertuig na herstel opnieuw laten keuren. Voor meer informatie zie het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit EU of EVA met schade.
 • Voor invoer van een autobus bedoeld voor personenvervoer kunt u contact opnemen met afdeling Individuele goedkeuring (IGK) TTV
 • Was het voertuig eerder geregistreerd in een EU-lidstaat waar linksrijdend verkeer gebruikelijk is, dan moet het voertuig voor Nederland zijn voorzien van verlichting en spiegels voor rechtsrijdend verkeer. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van deze aspecten. In het kosten-overzicht staat dit vermeld als 'beoordeling minder dan 5 aspecten'.
 • De keurmeester controleert of het voertuig gestolen is. Dit doet hij  aan de hand van de identiteit van het voertuig en de diverse informatiesystemen.
 • De tellerstand wordt overgenomen uit het voertuig en vastgelegd in het kentekenregister. De RDW geeft geen oordeel over de juistheid van de tellerstand bij importvoertuigen.
 

Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

Voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.
 
Rijdt u met het voertuig voorzien van de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar de RDW? Dan moet u er rekening mee houden dat de RDW wettelijk verplicht is om het buitenlandse kentekenbewijs in te nemen. U mag dan nadat u bij de RDW bent geweest, niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden, omdat u niet meer in het bezit bent van een geldig kentekenbewijs. In dit geval kunt u een gratis eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Dit eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring.
 
Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs kunt u het voertuig (weer) gebruiken. Een voorwaarde is wel dat u ook moet voldoen aan de overige verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig.
 

Keuren zonder afspraak

Voor een aantal soorten voertuigen kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur ook zonder afspraak voor een invoerkeuring bij een RDW-keuringsstation terecht. Dit geldt voor één van de volgende situaties:

 • aanvraag voor Nederlands kenteken of doorvoer(transito)kenteken;
 • voertuig met een maximale massa van niet meer dan 3500 kg;
 • voertuig met een geldig kentekendocument uit een EU/EVA land;
 • voertuig van maximaal 29 jaar oud.

 

Voor herinvoer moet u wel een afspraak maken. Bij grote drukte kan de RDW niet garanderen dat u daadwerkelijk die dag aan de beurt komt. Voor voertuigen die niet voldoen aan deze voorwaarden moet u een keuringsafspraak maken.  

Het keuringsproces bij de RDW

De keurmeester controleert of het voertuig gestolen is. Dit doet hij aan de hand van de identiteit van het voertuig en diverste informatiesystemen.

De keurmeester neemt de tellerstand over uit het voertuig en legt dit vast in het kentekenregister. De RDW geeft geen oordeel over de juistheid van de tellerstand bij importvoertuigen.

Wilt u weten hoe een keuring bij de RDW er aan toe gaat? Ga naar Het keuringsproces bij de RDW.  

 

Voorwaarden overname buitenlandse APK

 • Buitenlandse APK is nog geldig.
 • Buitenlandse APK-rapport is een origineel document, afkomstig uit een EU- of EVA-land.
 • Buitenlandse APK-rapport komt uit hetzelfde land als de buitenlandse registratie.

​​

Voertuigen van 30 jaar en ouder

Voertuigen van 30 jaar en ouder worden uitgebreid onderzocht bij de RDW-keuringsstations. Voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. U kunt dat online doen. U kiest dan voor 'Invoer vanuit EU/EVA land met een voertuig van 30 jaar of ouder'. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van een voertuig van 30 jaar en ouder. In het kosten-overzicht staat dit vermeld als 'beoordeling 5 tot 9 aspecten'. 
 

Bedrijfsauto’s en kampeerauto’s

Voor bedrijfsauto’s en kampeerauto’s heeft de Belastingdienst nog aparte eisen aan de inrichting van het voertuig. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Verhuizen naar Nederland

Verhuist u vanuit een EU of EVA-land naar Nederland en neemt u uw voertuig mee als ‘verhuisgoed’, dan kunt u bij de Belastingdienst een vergunning voor vrijstelling van de BPM aanvragen. Ga voor meer informatie naar 'Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen'. 
 

Kosten

Het bedrag voor de 'Vrijwillige APK' is excl. 21% BTW.
Beoordeling minder dan 5 aspecten 27,00
Beoordeling 5 tot 9 aspecten 55,00
Identificatie voertuig licht 56,00
Inschrijving voertuig in kentekenregister 39,00
Tenaamstelling via RDW 9,98
Vrijwillige APK bij invoer auto uit EU/EVA 32,00
Ga naar de navigatie