Nieuwe regels voor speed-pedelec

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de regels voor fietsen met elektrische trapondersteuning met een maximale snelheid tussen de 25 km en de 45 km per uur (speed-pedelecs). Door nieuwe Europese en Nederlandse regels is de speed-pedelec vanaf deze datum voor de wet een bromfiets in plaats van een snorfiets.

Dit heeft een aantal gevolgen voor het gebruik en bezit van een speed-pedelec.

  • U moet verplicht een helm dragen

  • U heeft een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) nodig voor uw speed- pedelec

  • Voor het rijden op een speed-pedelec gelden de verkeersregels voor bromfietsen

  • U moet een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Waarom deze nieuwe regels?

Met de nieuwe regels wil de overheid de veiligheid op de weg verbeteren. Door de gele kentekenplaat zien andere weggebruikers meteen dat ze met een voertuig van doen hebben dat 45 km/u kan rijden en niet met een elektrische fiets die tot en met 25km/u rijdt. Dat zorgt voor een grotere herkenbaarheid.

Wat gaat er veranderen?

De meeste speed-pedelecs die voor 1 januari 2017 zijn aangeschaft, hebben een blauwe (snorfiets) kentekenplaat. Als uw speed-pedelec bij de RDW is geregistreerd, krijgt u in januari 2017 een informatiebrief van de RDW. Daarin informeert de RDW eigenaren van speed-pedelecs over de nieuwe regels. Als uw speed-pedelec een blauwe snorfietskentekenplaat heeft, krijgt u in de periode tussen 1 mei en 17 juni 2017 automatisch een gele bromfietskentekenplaat. En kort daarna het nieuwe kentekenbewijs. Het omwisselen is kosteloos. Uiterlijk 1 juli 2017 moeten alle speed-pedelecs een gele kentekenplaat hebben.

Ga voor meer informatie over de nieuwe regels naar de website van de rijksoverheid

Ga naar de navigatie