Online voertuig overschrijven

Als u een voertuig heeft gekocht dan moet u als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs op uw naam laten zetten (overschrijven). Dit kan ook online. Hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig en een kaartlezer. Deze kunt u downloaden op uw telefoon (kijk voor meer informatie onder het kopje 'Voorwaarden').

Hoe kan ik een voertuig online overschrijven?

 1. Ga naar 'Voertuig overschrijven'. Daarmee komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. Kies voor de optie 'Ik wil inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord'.


 3. Nadat u bent ingelogd bij DigiD wordt een extra controle gevraagd. Hiervoor legt u uw identiteitsbewijs op de kaartlezer. Als uit de controle blijkt dat het identiteitsbewijs geldig is en dat het van u is, komt u in de RDW-dienst om online een voertuig over te schrijven.
 4. U betaalt de kosten met iDEAL.
  Tenaamstelling via RDW 9,98
 5. U ontvangt een e-mail dat uw voertuig is overgeschreven en dat u vanaf dat moment aansprakelijk bent voor verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting. Ook ontvangt u een e-mail met een link naar het vrijwaringsbewijs (dat u aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag (voor uzelf) met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode. Als u een Berichtenbox heeft, dan ontvangt u dit bericht ook in uw Berichtenbox.
  De link in de mail is 30 dagen beschikbaar. Zorgt u ervoor, dat u voor die tijd het vrijwaringsbewijs en en het tenaamstellingsverslag met de code uitprint of op uw eigen computer opslaat. 
 6. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs (op creditcardformaat) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaart u de tenaamstellingscode (totaal 9 cijfers) goed.


Voorwaarden 

Het is alleen voor overschrijven op naam van een particulier. Om een voertuig online te kunnen overschrijven moet u in het bezit zijn van:

 • een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode. 
 • een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.
 • een van de volgende 3 geldige identiteitsbewijzen:
  - een rijbewijs dat is afgegeven vanaf 14 november 2014
  - een nationaal paspoort, afgegeven door een Nederlandse gemeente
  - een Nederlandse identiteitskaart
 • een android smartphone met kaartlezer en de app 'RDA lezer' (uit Google Play Store). Heeft u geen geschikte telefoon voor deze app, gebruik dan een losse NFC-kaartlezer.

 

Smartphone met kaartlezer

U installeert de app 'RDA lezer' op uw smartphone. Deze app kunt u alleen op een android smartphone gebruiken en is in de Google Play store te downloaden. Als de dienst hierom vraagt, scant u de getoonde QR-code en houdt u vervolgens uw identiteitsbewijs tegen de achterkant van uw smartphone. Met behulp van de app worden dan unieke kenmerken op uw identiteitsbewijs gecontroleerd. Met de combinatie van uw DigiD en de gegevens op uw identiteitsbewijs toont u aan dat u de persoon bent die u zegt te zijn.
 

NFC-kaartlezer

Een NFC-kaartlezer sluit u aan op uw computer. Als de dienst hierom vraagt, legt u uw identiteitsbewijs op de kaartlezer. De kaartlezer controleert dan unieke kenmerken op uw identiteitsbewijs. Met de combinatie van uw DigiD en de gegevens op uw identiteitsbewijs toont u aan dat u de persoon bent die u zegt te zijn.
 
Deze kaartlezer kunt u niet bestellen bij de RDW, maar moet u zelf aanschaffen. Informatie over de kaartlezer en verkooppunten vindt u op het internet (zoekterm: nfc-kaartlezer).
 

DigiD

Als u online een voertuig wilt overschrijven, heeft u DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.

 

 

 

 

 

 

Ga naar de navigatie