Papieren kentekenbewijs omwisselen

U kunt uw papieren kentekenbewijs online omwisselen voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd). U moet hiervoor wel het complete driedelige kentekenbewijs in uw bezit hebben. Welke delen dat zijn, leest u op de pagina 'Verschillende soorten en combinaties van het kentekenbewijs'. Het omwisselen is echter niet verplicht. Uw papieren kentekenbewijs is een geldig Nederlands kentekenbewijs.
 

Omwisselen

Zo wisselt u een papieren kentekenbewijs om voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard):

 

U ontvangt van de RDW een e-mail met de aanvraaggegevens. In de mail staat een link, waarmee u de status van uw aanvraag kunt inzien.

Binnen 14 dagen de kentekencard in de bus

De RDW stuurt binnen 5 werkdagen een kentekencard met hetzelfde kenteken naar het adres dat bij het kenteken geregistreerd staat.

U krijgt de bijbehorende tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard . De tenaamstellingscode is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig. De code bestaat uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren. U kunt deze dienst niet gebruiken als er al eerder een kentekencard voor het voertuig is afgegeven

Binnenkort op vakantie?

Gaat u binnenkort met uw auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat u het kentekenbewijs op tijd omwisselt, of regel de omwisseling na uw vakantie. U loopt anders de kans dat u met een ongeldig kentekenbewijs op uw vakantieadres zit.  De tenaamstellingscode hoeft u niet mee te nemen naar het buitenland. Berg deze goed op. 

Belangrijk

In de periode tussen aanmaken en ontvangen van de kentekencard hoeft u uw kentekenbewijs niet te tonen (maximaal 14 dagen). Het is in die periode niet mogelijk om het voertuig over te laten schrijven of uit te voeren. Dat kunt u pas regelen zodra u de kentekencard en de tenaamstellingscode heeft ontvangen. Schorsen kan alleen online via de website.

Ga naar de navigatie