Schorsing online beëindigen

Heeft u het kenteken van uw voertuig geschorst, dan vervalt die schorsing na 1 jaar automatisch. Als u eerder met uw voertuig weer gebruik wilt maken van de openbare weg, dan moet u de schorsing beëindigen. Dit is gratis.

Geschorst voertuig verkopen

Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.

Schorsing online beëindigen

Zo heft u de schorsing online op:

 1. Ga naar ‘Schorsing opheffen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
 2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst.  
 3. De schorsing is direct beëindigd en u ontvangt een e-mail met de einddatum van de schorsing. U krijgt geen nieuw kenteken. Alleen als u een papieren kentekenbewijs heeft waarop de schorsing is vermeld, ontvangt u per post een kentekencard en tenaamstellingscode. 
 4. Lukt het niet om online de schorsing op te heffen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie hierover gaat u naar  ‘Schorsing via loket beëindigen'.

 

   APK keuren voor beëindiging schorsing

   Ga voor meer informatie over een APK-keuring tijdens een schorsing naar APK keuren tijdens schorsing
    

   Papieren kentekenbewijs met vermelding van de schorsing

   Als op het papieren Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) een melding staat van schorsing (deze melding staat er op als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014), dan krijgt u naast een e-mail met de einddatum van de schorsing ook een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). Daarnaast ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode (9 cijfers). Dit is een code, die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig.

   De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren. De RDW stuurt het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode niet naar het buitenland, maar naar het laatst bekende adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres.  

   De weg op zonder kentekencard

   Krijgt u een kentekencard en heeft u deze nog niet in huis? Dan mag u al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het beëindigen van de schorsing de kentekencard kunnen tonen.
   U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland. 
    

   Schorsing beëindigen binnen verzamelaarsregeling

   Als u deelneemt aan de verzamelaarsregeling voor het schorsen van voertuigen van 15 jaar of ouder, dan kan het zijn dat u voor een eerstvolgende schorsing of verlenging van een schorsing moet betalen. Dat is het geval als u door het beëindigen van deze schorsing geen 5 betaalde schorsingen meer heeft. U krijgt immers alleen een schorsing gratis als u 5 betaalde schorsingen voor voertuigen van 15 jaar en ouder per jaar heeft.

   Schorsing beëindigen van voertuig op naam van bedrijf

   Staat het voertuig op naam van uw bedrijf, dan kunt u de schorsing ook online beëindigen. Ga voor meer informatie naar ‘Schorsing van een voertuig beëindigen door zakelijke klant’.
    

   Schorsing beëindigen binnen 1 maand

   Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag.
    

   Vaker schorsen binnen een jaar

   Als u de schorsing voor de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de vorige schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen (Als het voertuig tussentijds niet is overgeschreven).

   Aanmelden schorsing hoog tarief RDW 120,00

   Dit hogere tarief geldt niet voor voertuigen van 15 jaar en ouder, motorfietsen, bromfietsen en bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens met een maximum toegestane massa van meer dan 3.500 kg. Voor deze voertuigen betaalt u het lage tarief.  

   Aanmelden schorsing laag tarief RDW 24,00

   DigiD 

   Als u een schorsing online wilt beëindigen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.
    
   Logo van DigiD
   Ga naar de navigatie