Tellerstand controleren

Bent u eigenaar/houder van een personenauto of lichte bedrijfsauto of bent u van plan er een aan te schaffen? Dan kunt u op deze website het oordeel van de actuele of laatst geregistreerde tellerstand opvragen. De RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op basis daarvan een oordeel.
 

Tellerstandcontrole

Er zijn 2 opties om de tellerstand te controleren, een gratis controle en 1 waarvoor u moet betalen. 

U kunt op de RDW-website een oordeel van een tellerstand opvragen over:

 • de laatst geregistreerde tellerstand van de auto (gratis).
 • de actuele tellerstand van de auto (kosten € 1,00)

 

Oordeel

Bij een tellerstandcontrole ontvangt u van de RDW het oordeel ‘logisch’, ‘onlogisch’ of ‘geen oordeel’. Meer informatie over de oordelen die u op het tellerrapport kunt vinden.

U ontvangt geen overzicht van tellerstanden. Dit overzicht wordt gegeven in het tellerrapport

Laatst geregistreerde tellerstand controleren (gratis)

Kent u de actuele tellerstand van de auto niet, maar wilt u wel een oordeel krijgen over een tellerstand? Dan kunt u het oordeel gratis online opvragen via Voertuiggegevens raadplegen. Dit systeem kijkt alleen op het kenteken, en u ziet dan op het scherm het laatste oordeel dat gebaseerd is op de laatst geregistreerde tellerstand. Deze tellerstanden registreert de RDW op wettelijk verplichte registratiemomenten. Omdat deze tellerstand in het verleden is geregistreerd, kan het oordeel intussen zijn veranderd.

Actuele tellerstand controleren (kosten € 1,00)

Kunt u de tellerstand in de auto aflezen? Dan kunt u de actuele tellerstand online controleren. Bij deze tellerstandcontrole moet u zowel het kenteken als de huidige tellerstand invoeren. De opgegeven tellerstand wordt dan vergeleken met de laatst geregistreerde tellerstand. Op basis daarvan krijgt u een actueel oordeel.

Dit oordeel kan afwijken van het laatst geregistreerde oordeel. Het kan namelijk voorkomen dat de door u opgegeven tellerstand lager is dan de laatst geregistreerde tellerstand. Normaal loopt de tellerstand op. Een lagere tellerstand is dan ‘onlogisch’. Dit kan u bijvoorbeeld behoeden voor een aankoop waar u later spijt van krijgt.

Zo controleert u de actuele tellerstand:
 1. Ga naar Tellerstandcontrole om een actueel oordeel op te vragen.
 2. Vul het kenteken en de exacte tellerstand van de auto in. 
 3. Betaal de kosten via iDEAL.
  Tellerstandcontrole 1,00
 4. U krijgt op het scherm 1 van de 3 mogelijke oordelen over de reeks tellerstanden te zien.


  Let op: er wordt geen apart document aangemaakt dat u kunt uitprinten. Wel is het mogelijk om zelf een print van het scherm te maken. 

  Ga naar de navigatie