Ga naar de content

Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen online

Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen online

Als u besluit uw voertuig voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u de WA-verzekering, de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK (indien van toepassing)  tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u uw kenteken schorsen. Voldoet u niet meer aan deze verplichtingen, zonder uw kenteken te schorsen, dan krijgt u een boete.
 
Een schorsing duurt maximaal 1 jaar en geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2014 tot en met 10 december 2015. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. In dit artikel leest u hoe u uw voertuig online kunt schorsen en wat het kost.


Meer informatie over het verlengen van een schorsing vindt u hier.  

Schorsing online aanvragen

U kunt een schorsing gemakkelijk online aanvragen. Hiervoor neemt u de volgende stappen:
 • Klik op de knop ‘Schorsen aanvragen of verlengen’ aan de rechterkant van deze pagina.
 • U logt in met uw DigiD. Bent u niet in het bezit van DigiD, dan kunt deze gratis aanvragen via www.digid.nl.
 • U vult de gevraagde gegevens in.
 • U betaalt de kosten via iDEAL.
 • In het kentekenregister wordt nu vermeld dat het kenteken is geschorst.
 • U ontvangt van de RDW een e-mail met als onderwerp; 'Bevestiging plaatsen schorsing' waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). U moet deze e-mail printen en bewaren. 
 • Lukt het niet om online te schorsen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Lees hier meer over in het artikel: ‘Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen bij kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie'
 
Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan moet u het papieren kentekenbewijs goed bewaren, u krijgt namelijk geen nieuw kentekenbewijs.
 
Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd), dan moet u de bestaande kentekencard en tenaamstellingscode goed bewaren. U krijgt hiervoor geen nieuwe. Zowel de kentekencard als de tenaamstellingscode blijven gewoon geldig. 

Voorwaarden voor online schorsen

 

Belangrijk om te weten bij een schorsing

 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch. 
 • Als u een schorsing vóór de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de eerste schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen. Dit tarief vindt u onder aan deze pagina (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing).
 • U mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK laat doen.

 

Kosten 

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor een schorsing. Voor personenauto's tot 15 jaar oud en bedrijfsauto's onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud, betaalt u het 'normaal tarief'. Voor alle andere voertuigen betaalt u het 'laag tarief' (met uitzondering van brom- en snorfietsen). Het verlengen van een schorsing valt onder het 'laag tarief'. Aan het opheffen van een schorsing zijn geen kosten verbonden.
 

Vaker schorsen binnen een jaar

Schorst u een voertuig, binnen 1 jaar na het begin van de vorige schorsing, dan betaalt u het 'hoog tarief' (ingangsdatum vorige schorsing is geen jaar geleden en voertuig is tussentijds niet overgeschreven). Het hoge tarief geldt niet voor voertuigen van 15 jaar en ouder, motorfietsen en brom- en snorfietsen.

Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW € 11,00
Aanmelden schorsing laag tarief RDW € 24,00
Aanmelden schorsing normaal tarief RDW € 73,00
Aanmelden schorsing hoog tarief RDW € 120,00
 
Ga naar de navigatie