Ga naar de content

Tellerstanden

De RDW beheert de database met tellerstanden. Dit heeft de RDW overgenomen van Stichting Nationale Auto Pas (NAP). Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland zijn wettelijk verplicht tellerstanden te registreren van personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3.500 kg).

De tellerstand van een voertuig kan invloed hebben op de prijs, de veiligheid en de onderhoudscondities van dit voertuig. Een voertuig met een lage tellerstand is meer waard, dan een voertuig met een hoge tellerstand. Wie een voertuig koopt met een teruggedraaide teller, betaalt meestal teveel geld en loopt kans op dure reparaties.

Door een tellerstand vaker te registreren, wordt de ruimte om te frauderen met de tellerstand kleiner en wordt een betrouwbaarder oordeel afgegeven over de reeks geregistreerde tellerstanden. In samenwerking met NAP werkt de RDW aan het verder terugdringen van fraude met tellerstanden.

Ook kunt u zelf de tellerstand controleren. Als uit de controle blijkt dat de tellerstand onlogisch is, dan kunt u teruggaan naar het bedrijf dat de tellerstand van uw voertuig heeft geregistreerd om de tellerstand te laten corrigeren.
 
De dealer geeft bij aankoop van een voertuig een Tellerrapport af. U kunt zelf controleren of dit Tellerrapport geldig is of niet. Als u een volledig overzicht van de tellerstanden van uw voertuig wilt hebben dan kunt u bij de RDW de tellerstandhistorie opvragen.

Ga naar de navigatie