Bijzonder vervoer

Heeft u een voertuig dat bestemd is voor speciale doeleinden, dan moet dat voertuig goedgekeurd zijn door de RDW.

Onder deze bijzondere vervoermiddelen vallen bijvoorbeeld:

  • Ambulances
  • Voertuigen bestemd voor personenvervoer: bussen, taxi’s  
  • Voertuigen bestemd voor vervoer van gevaarlijke stoffen  
  • Voertuigen bestemd voor vervoer van gekoelde goederen 
  • Voertuigen bestemd voor vervoer van levende dieren  
  • Voertuigen die bestemd zijn voor hoofdzakelijk andere doeleinden dan personenvervoer, ook wel rijdend werktuig genoemd.

 

Deze voertuigen moeten door de RDW gekeurd worden. Voor meer informatie hierover gaat u naar de site Individuele goedkeuringen.

Rijden met bijzondere vervoermiddelen: ontheffingen

Voor andere bijzondere vervoermiddelen heeft u een ontheffing van de RDW nodig om ermee op de weg te rijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderstaande vervoermiddelen.
 

De zogenoemde langere en zwaardere vrachtwagencombinaties (LZV’S).

Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties zijn combinaties met een totale lengte van maximaal 25,25 meter en een maximum gewicht van 60 ton. Om met zo’n vrachtwagencombinatie op de weg te mogen rijden, moet u een ontheffing aanvragen de RDW. Die ontheffing krijgt u alleen als het voertuig voldoet aan een aantal eisen. Ook de chauffeurs van deze LZV’s moeten aan bepaalde eisen voldoen. Voor meer informatie hierover gaat u naar de site over Ontheffingen
 

Vervoermiddelen langer, breder, hoger of zwaarder dan 'normaal'

Ook voor vervoermiddelen over de weg die langer, breder, hoger of zwaarder zijn dan ‘de  standaard’ moet u een ontheffing hebben om ermee op de weg te rijden.
 

Ga naar de navigatie