Een voertuigbedrijf starten

Wilt u een voertuigbedrijf starten en voertuigen inkopen om deze vervolgens weer te verkopen, dan wilt u deze waarschijnlijk niet op uw eigen naam hebben staan. Dan bent u namelijk zelf verantwoordelijk voor de WA-verzekering, een geldige APK (indien van toepassing) en het betalen van de motorrijtuigenbelasting voor deze voertuigen. Dit geldt ook als u voertuigen inkoopt om deze eerst te herstellen/bewerken voordat u ze gaat verkopen.
 

Bedrijfsvoorraad

Als u de voertuigen niet op uw  eigen naam wilt hebben, dan kunt u dit voorkomen door de ‘Erkenning Bedrijfsvoorraad' bij de RDW aan te vragen. U kunt dan de voertuigen van uw bedrijf die u wilt verkopen in de zogenoemde bedrijfsvoorraad plaatsen. Voertuigen die in de bedrijfsvoorraad staan, zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, en APK-plicht. Wel moeten de voertuigen voldoen aan de verzekeringsplicht. U kunt hiervoor een collectieve verzekering, Registratie Dekking Bedrijfsvoorraad (RDB), afsluiten bij uw verzekeringsmaatschappij. Als u gebruik maakt van de openbare weg met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad, dan moet het voertuig altijd zijn voorzien van een handelaarskenteken. 
 

RDW-erkenningen 

De RDW verstrekt verschillende erkenningen en bevoegdheden waarvan u gebruik kunt maken als u een voertuigbedrijf heeft. Aan een aanvraag van een erkenning of bevoegdheid zijn aanvraagkosten verbonden.
 
De RDW houdt ook toezicht op de afgegeven erkenningen en bevoegdheden, voor een zo goed mogelijke kwaliteit van dienstverlening. Hiervoor brengt de RDW het jaarlijkse instandhoudingstarief in rekening. 
 
Als u de 'Erkenning Bedrijfsvoorraad' heeft, dan biedt de RDW verschillende mogelijkheden om uw erkenning uit te breiden met diverse bevoegdheden voor online diensten, zoals:
 

Handelaarskenteken gebruiken

Als iemand een proefrit wil maken met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad, dan kunt u gebruik maken van het handelaarskenteken. Een handelaarskenteken is een kenteken voor voertuigbedrijven om met niet-gekentekende voertuigen, voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad of voertuigen die bewerkt of hersteld zijn, te rijden. Het is een kenteken dat voor verschillende voertuigen gebruikt kan worden.
 
 

Zelf voertuigen op uw bedrijfsadres overschrijven

Als u een nieuw, ongebruikt voertuig of een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad heeft verkocht, dan moet het kentekenbewijs worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. U kunt naar een RDW-balie of een kentekenloket gaan om het kenteken op naam over te laten schrijven, maar u kunt dit ook gemakkelijk zelf online doen met de bevoegdheid 'Tenaamstelling Voertuigbedrijf' (TV). Deze bevoegdheid geeft u de mogelijkheid om gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online op naam te zetten van de nieuwe eigenaar.
 

Zelf voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad vanaf uw bedrijfsadres voor uitvoer aanmelden

Wilt u voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad uitvoeren, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Dit doet u door het voertuig bij de RDW aan te melden voor uitvoer. Dit kunt u online doen met de  de bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren (OREH). U kunt ook terecht bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation. De online bevoegdheid geeft u de mogelijkheid om gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor uitvoer aan te melden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister. Met het bestaande kenteken kan de klant het voertuig tot aan de grens rijden. Dat kenteken moet dan met zwarte letters en cijfers op een witte kentekenplaat worden gezet. De klant krijgt een papieren kentekenbewijs deel II mee voor de buitenlandse autoriteiten. De combinatie van kentekencard en het kentekenbewijs deel II is bedoeld voor herregistratie van het voertuig in het buitenland.
 

Zelf voertuigen vanaf uw bedrijfsadres voor derden voor uitvoer aanmelden

Wilt u voor derden (klanten waaraan u geen voertuig heeft verkocht) voertuigen voor uitvoer aanmelden, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Dit doet u door het voertuig bij de RDW aan te melden voor uitvoer.
De erkenning 'Export Dienstverlening' (ED) geeft u de mogelijkheid om gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor uitvoer aan te melden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister. Deze bevoegdheid mag u alleen gebruiken voor voertuigen die niet in uw bedrijfsvoorraad staan. Met het bestaande kenteken kan de klant het voertuig naar de grens rijden. Dat kenteken moet dan met zwarte letters en cijfers op een witte kentekenplaat worden gezet. De klant krijgt een papieren kentekenbewijs deel II mee voor de buitenlandse autoriteiten. De combinatie van kentekencard en het kentekenbewijs deel II is bedoeld voor herregistratie van het voertuig in het buitenland.
 

Zelf voertuigen vanaf uw bedrijfsadres voor sloop/demontage aanmelden

Wilt u voertuigen die behoren tot uw bedrijfsvoorraad aanmelden voor sloop/demontage, dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. U kunt dit online doen met
de bevoegdheid 'Online Registratie Auto Demontage' (ORAD).
 
Deze bevoegdheid geeft u de mogelijkheid om gemakkelijk en snel vanaf uw bedrijfsadres een voertuig online voor sloop/demontage aan te melden. Het kenteken is dan direct afgemeld in het kentekenregister.
 
Meer informatie over RDW-erkenningen

Ga naar de navigatie