Voertuiggegevens raadplegen via XML

​Met de XML-variant van de dienst 'Voertuiggegevens raadplegen' kunt u (een groot gedeelte van de voor het publiek beschikbare) voertuiginformatie op basis van een door u ingegeven kenteken in een eigen raadpleegprogramma gebruiken. De RDW stelt de voertuiggegevens beschikbaar via zogenoemde XML-berichtuitwisseling. U kunt hiermee de voertuiggegevens rechtstreeks importeren in uw eigen bedrijfsapplicatie of internetpagina. Welke voertuiggegevens u precies kunt raadplegen, leest u in het  document ‘OVI-zakelijk – attributenlijst’ (in het zip-bestand onder aan de pagina).

Raadpleegprogramma zelf bouwen

Om van de XML-variant gebruik te kunnen maken, moet u zelf een raadpleegprogramma ontwerpen, bouwen en in productie nemen. De RDW biedt alle benodigde informatie over het berichtenverkeer. Het proces staat hieronder beschreven.

Over Voertuiggegevens raadplegen via XML

De RDW communiceert met zakelijke klanten via een beveiligde internetverbinding met behulp van XML-berichten en een certificaat. Als u gebruik gaat maken van deze dienst geeft de RDW u een beveiligingscertificaat en een applicatieaccount om toegang tot het RDW-systeem te krijgen. Beide worden op naam van uw organisatie geregistreerd en niet op naam van een persoon.  

Kosten XML variant 

Als u gebruik gaat maken van de dienst, betaalt u eenmalig de toegangskosten. Een factuur hiervoor wordt verstuurd nadat u het aanvraagformulier (in het zip-bestand onder aan de pagina) ondertekend heeft teruggestuurd. Wij raden u aan eerst een raadpleegprogramma te ontwerpen. Zodra u het aanvraagformulier getekend terugstuurt, gaat u akkoord met de verstrekkingsvoorwaarden (in het zip-bestand onder aan de pagina) en bent u verplicht de eenmalige toegangskosten te voldoen, ook als u om welke reden dan ook van activering van het certificaat afziet.

Voor het raadplegen van de voertuiggegevens geldt per kenteken het tarief van 'OVI-zakelijk groot (XML)'. Deze kosten worden per maand via een automatische incasso in rekening gebracht.

De tarieven van de RDW worden periodiek herzien door de Minister van Infrastructuur en Milieu en gepubliceerd in de Staatscourant.
 
Online aansluiting voor opvragen gegevens uit kentekenregister/verzekeringenregister 500,00
Online opvragen voertuiggegevens via XML (OVI-zakelijk) 0,05
 

Openingstijden

De dienst is in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Bij calamiteiten biedt de RDW geen uitwijkmogelijkheid, maar probeert de dienstverlening zo spoedig mogelijk te herstellen. Meer hierover leest u in het 'Service Statement RDW - dienst OVI-zakelijk' (in het zip-bestand onder aan de pagina).
 

XML-berichten ontwikkelen voor de dienst

Voor het opvragen van voertuiggegevens stelt de RDW twee XML-berichten aan uw organisatie ter beschikking:
  • Een bericht waarmee u de voertuiggegevens ontvangt nadat u een kenteken naar de RDW heeft gestuurd. 
  • Een bericht dat het mogelijk maakt om (verplicht) eens per maand het applicatiewachtwoord van uw programma/systeem te wijzigen.

Meer informatie

In de onderstaand zip-bestand vindt u documenten met meer informatie die (uw ICT-afdeling) kan helpen bij het ontwikkelen van het raadpleegprogramma
   
Lukt het u niet om dit bestand te openen, stuurt u dan een e-mail naar de RDW.
 
Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de RDW.
 

Ga naar de navigatie