Navigatie overslaan Direct naar zoeken

Voertuig exporteren

Wilt u uw voertuig exporteren naar het buitenland? Of is het voertuig daar al? Meld het dan aan voor export. Pas daarna stopt de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting.

Belangrijk

  • Vraag in het land waar u het voertuig invoert welke documenten u daar nodig heeft. Let op! Meld uw voertuig niet af voor export voordat u weet welke documenten dit zijn.
  • Verkoopt u het voertuig aan iemand in het buitenland? Zorg er dan voor dat de koper het voertuig op zijn naam exporteert. Zijn gegevens komen dan namelijk op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit betekent dat de koper vanaf dat moment verantwoordelijk is voor het voertuig. Regelt u de export, dan blijft u verantwoordelijk voor het voertuig totdat dit is geregistreerd in het buitenland.
  • Heeft het voertuig geen kentekenbewijs en alleen een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)? Dit is alleen geldig in het land waar het is afgegeven. Een ander land kan besluiten om het over te nemen, maar dat moet u zelf navragen in dat land. Wij hebben hierover geen informatie.

Zo exporteert u een voertuig

  1. Ga naar een van onze keuringsstations, balies of naar een erkend exportbedrijf. Heeft het voertuig geen kentekenplaten? Dan mag u alleen naar een keuringsstation of balie. 
  2. Neem mee:

    • Een geldig(e) identiteitskaart, paspoort of rijbewijs, of ander geldig legitimatiebewijs
    • De kentekencard met de tenaamstellingscode  of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en Overschrijvingsbewijs. Kentekenbewijs kwijt? Vraag dan eerst een nieuwe aan. U heeft dit nodig bij de invoer in het buitenland. Dit kan niet meer na de export.  
      Bent u de geregistreerde eigenaar? En meldt u het voertuig af bij een keuringsstation of balie? Dan mag dit zonder de tenaamstellingscode of het Overschrijvingsbewijs.          
    • De kentekenplaten als het voertuig die heeft. 
    • Als u de naam van uw bedrijf op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II) wilt:  een ondertekend uittreksel van KVK. Dit document is maximaal 1 jaar oud. Bent u niet tekenbevoegd: een kopie legitimatiebewijs van degene die wel bevoegd is. En een machtiging die persoon.
  3. Betaal de kosten.

  4. Het exportbedrijf of wij melden uw voertuig af voor export. Het voertuig staat vanaf dat moment niet meer op uw naam in het Nederlandse kentekenregister.

  5. U krijgt deze documenten:

    • Een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de registratie is gestopt.
    • Het kentekenbewijs waarvan een hoekje is afgeknipt. Of het Tenaamstellingsbewijs Deel 1B.
    • Het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig voor de registratie in het buitenland.
  6. Gaat uw voertuig naar een land buiten de Europese Unie  of EVA ? Doe dan ook aangifte van uitvoer bij de Douane. 
  7. Breng uw voertuig naar het buitenland. Wilt u in Nederland nog met het voertuig rijden? De regels daarvoor leest u onder Na de melding met het voertuig rijden.

  8. Bekijk bij de Belastingdienst  of u een deel van de bpm kunt terugkrijgen.