Zembla over Tesla en de rol van de RDW
Zondag 1 juni ging de uitzending van het televisieprogramma Zembla over Tesla. De rol van de RDW bij de typegoedkeuring van de Tesla model S in oktober 2015 kwam in de uitzending aan de orde. Wij willen een toelichting geven op hoe de typegoedkeuring destijds tot stand is gekomen.
Verschillen tussen Europa en de Verenigde Staten
De in Europa toegelaten auto's van Tesla voldoen aan de veiligheids- en milieueisen die in Europa gelden. De toelating van auto's tot de weg is in Europa anders geregeld dan in de Verenigde Staten (VS).
Europa stelt andere eisen aan de toelating van voertuigen. In de EU worden voertuigen alleen toegelaten met een Europese typegoedkeuring vooraf afgegeven door de Europese voertuigautoriteiten, waar de RDW er één van is. In de VS vindt de toelating plaats door zelfcertificering. Bij problemen in de gebruiksfase controleert de toezichthouder achteraf.
Een ander verschil is dat Tesla's in Europa andere softwareversies gebruiken dan Tesla's in de US. De softwareversies en functionaliteiten van Amerikaanse en Europese auto's zijn dus niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken.
Afgifte Europese Typegoedkeuring Tesla model S
De RDW heeft de EU-typegoedkeuring voor de Model S in oktober 2015 afgegeven op basis van toen geldende Europese wet- en regelgeving (Regulation 79.01). Tesla Model S voldeed volgens het oordeel van de RDW aan de toen geldende regelgeving.
Vragen over rijhulpsysteem Tesla
In 2015 en 2016 zijn er vragen gesteld door enkele lidstaten van de EU over de juistheid van de procedure die de RDW daarbij heeft gevolgd. Deze lidstaten vonden dat de RDW een artikel 20 procedure had moeten starten, een speciale goedkeuringsprocedure voor innovatieve ontwikkelingen waar nog geen volledige regelgeving voor is. Daarnaast vroegen enkele lidstaten zich af of de Automated Lane Change-functionaliteit (ALC) van de Tesla model S wel of geen complex elektronisch systeem is zoals bedoeld in de regelgeving (annex 6 van R79.01). Begin 2016 heeft de RDW de lidstaten en de Europese Commissie (EC) kennis laten maken met de ALC-functionaliteit van de Tesla model S op het RDW Testcentrum in Lelystad. Eind 2016 is de EC een EU-pilot gestart om vragen aan lidstaat Nederland en de RDW te stellen. Deze vragen zijn beantwoord. Een EU-pilot is een oplossingsgerichte dialoog tussen de Commissie en de lidstaten, en kent geen formele afronding.
Over-the-Air-updates (OTA) in rijhulpsysteem Tesla
Begin 2019 is bekeken of het mogelijk was om nieuwe en bestaande voertuigen ook te laten voldoen aan nieuwe aanvullende regelgeving (79.03 reglement). Dat was mogelijk. Bij bestaande voertuigen zou Tesla dat met een Over-the-Air (OTA) update kunnen uitvoeren. Voor een groep bestaande voertuigen met oudere hardware is een aanvullende signalering op het display door Tesla aangebracht. Nieuwe voertuigen werden bij productie al van deze update voorzien. In april 2019 zijn de OTA-updates en de signalering gepresenteerd aan de lidstaten. Vragen van lidstaten en de EC zijn daarbij naar tevredenheid beantwoord. De EC is op de hoogte gehouden van de uitvoer van de updates.
De auto's van Tesla voldoen aan de veiligheids- en milieueisen die in Europa gelden. Het rijhulpsysteem van Tesla wordt in de praktijk wel eens verward met een volledig zelfrijdend systeem. Mogelijk komt dit door het gebruik van de term Autopilot.
Meer informatie over typegoedkeuringen
De RDW geeft jaarlijks ongeveer 40.000 typegoedkeuringen af voor voertuigen en voertuigonderdelen van ongeveer 1300 fabrikanten van over de hele wereld. Het toelaten van voertuigen is één van onze kerntaken. In ons Dossier Typegoedkeuren op onze website staat hier meer informatie over.