Chip

In het rijbewijs zit vanaf november 2014 een chip. De chip is niet zichtbaar en niet op afstand uit te lezen. In de chip staan dezelfde gegevens die ook op het rijbewijs zelf staan, waaronder de pasfoto en handtekening. De chip kan alleen uitgelezen worden met behulp van de zogeheten Machine Readable Zone (MRZ).

Vanaf 26 mei 2018 heeft het rijbewijs een nieuwe chip. Rijbewijzen met een beeldmerk op de achterkant zijn technisch geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden.

beeldmerk op achterkant van het rijbewijs

Logo EiD

achterkant rijbewijs met logo ID

MRZ

De Machine Readable Zone (MRZ) is een eenregelige reeks van cijfers en letters die op het rijbewijs staat en is de sleutel tot de informatie in de chip. De MRZ staat op de voorkant van het rijbewijs en bestaat onder meer uit het rijbewijsnummer. Europese regelgeving stelt bij gebruik van een chip de MRZ verplicht. Na het paspoort en de identiteitskaart bevatten nu alle Nederlandse identiteitsdocumenten een chip.

QR-code

Het rijbewijs heeft op de achterzijde een zogeheten Quick Response (QR)-code. Dit is een tweedimensionaal grafisch patroon dat gescand kan worden met een smartphone.

Echtheidskenmerken

De RDW heeft een app ontwikkeld die de echtheidskenmerken van het rijbewijs uitlegt. Deze app 'Rijbewijs' toont de echtheidskenmerken van de rijbewijsmodellen van 2006, 2013 en 2014. Hij is gratis te downloaden. Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs.

Veel gestelde vragen

Hier vindt u vragen en antwoorden over de chip, de Machine Readable Zone en de Quick Response-code die op of in het rijbewijs zitten dat de RDW vanaf 14 november 2014 afgeeft.

 • (Link) Waarom krijgt het rijbewijs een chip?

  Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. In de eerste plaats wordt het rijbewijs moeilijker te vervalsen, omdat de gegevens op twee plaatsen en met twee verschillende technieken in het document zijn aangebracht. De tweede reden is dat een chip het werk van de opsporingsautoriteiten ondersteunt / vergemakkelijkt. Bij gebruik van mobiele apparatuur kunnen zij het rijbewijs snel controleren. Bovendien kunnen de gegevens foutloos worden overgenomen op een rapport of proces-verbaal.

 • (Link) Waar zit de chip?

  De chip is niet van buitenaf zichtbaar. Hij zit in het nieuwe rijbewijs linksboven in het blauwe vak.

 • (Link) Wat voor informatie komt op de chip te staan?

  Op de chip staan dezelfde gegevens die ook op de voor- en achterzijde van het rijbewijs staan.

 • (Link) Staat mijn handtekening op de chip?

  Ja, aangezien de handtekening ook op de voorzijde van het rijbewijs staat is deze ook beveiligd opgeslagen in de chip.

 • (Link) Staat er ook een foto op de chip?

  In de chip staat de originele pasfoto in kleur opgeslagen.

 • (Link) Is de chip op afstand uit te lezen?

  Nee, de chip is niet op afstand uit te lezen.

 • (Link) Is de chip wel veilig?

  Om de chip te kunnen uitlezen is een “sleutel” nodig. Deze “sleutel” staat op het rijbewijs zelf in de vorm van een zogeheten Machine Readable Zone (MRZ). Deze beveiligingsmethode wordt ook gebruikt op het paspoort en de Nederlandse ID- kaart.

 • (Link) Kan de chip ook gekopieerd worden

  Nee, deze is conform Europese regels voldoende beveiligd, zodat deze niet gekopieerd kan worden.

 • (Link) Mag de RDW zomaar mijn gegevens in de chip zetten?

  Europese regelgeving schrijft voor dat de gegevens die op het rijbewijs staan ook in de chip moeten staan. De RDW is dus verplicht de gegevens in de chip te zetten.

 • (Link) Kan ik er ook voor kiezen om geen gegevens in de chip te laten zetten?

  Nee. Europese regelgeving schrijft voor dat de gegevens die op het rijbewijs staan ook in de chip moeten staan.

 • (Link) Hoe garandeert de RDW dat de rijbewijsgegevens ook in de chip staan?

  De RDW controleert ieder rijbewijs in het productieproces.
 • (Link) Wat gebeurt er als mijn chip beschadigd of niet uitleesbaar is?

  Het rijbewijs blijft geldig. U kunt een vervangend rijbewijs aanvragen op eigen kosten.

 • (Link) Hebben alle Europese rijbewijzen een chip?

  Nee, naast Nederland hebben vooralsnog alleen Frankrijk, Ierland en Kroatië een chip in of op het rijbewijs.

 • (Link) Wat voor informatie staat er op de Machine Readable Zone (MRZ)?

  Europese regelgeving stelt bij gebruik van een chip ook een zogeheten Machine Readable Zone (MRZ) verplicht. Dat is een éénregelige letter- en/of cijferreeks die nodig is om de informatie op de chip te kunnen lezen. De MRZ dient zo als het ware als een sleutel waarmee de informatie op de chip te ontsluiten is. De MRZ omvat onder meer het rijbewijsnummer. De MRZ komt op de voorkant van het rijbewijs te staan. De MRZ is als volgt opgebouwd:

  • Het eerste teken is de letter D;
  • Het tweede teken is het cijfer 1;
  • De volgende drie tekens zijn de letters NLD;
  • Daarna volgen 25 cijfers en letters waarbij het zevende tot en met het zestiende teken bestaat uit het rijbewijsnummer. De overige 15 tekens bestaan uit cijfers en letters.

  Voorbeeld:
  D1NLD15123456789A5H5H493488354

  Na het paspoort en de identiteitskaart bevatten nu alle Nederlandse identiteitsdocumenten een chip en MRZ. Dat maakt een uniforme werkwijze voor het verwerken van identiteitsdocumenten in Nederland mogelijk.

 • (Link) Wat is een QR-code?

  Het rijbewijs is op de achterzijde voorzien van een zogeheten Quick Response (QR)-code. Dat is een tweedimensionaal grafisch patroon dat gescand kan worden met een smartphone. Daarvoor moet wel een app gedownload worden. De QR-code staat op het rijbewijs zodat bijvoorbeeld de politie het rijbewijs bij controle snel en foutloos kan uitlezen. Een smartphone kan de MRZ ook wel uitlezen, maar de kans op fouten is hierbij groter.

 • (Link) Waarom komt er een QR-code op het rijbewijs?

  Smartphones zijn uitermate geschikt om QR-codes uit te lezen. Door de gegevens in de MRZ ook in de vorm van een QR-code aan te bieden, wordt het uitlezen van de MRZ vereenvoudigd.