Echtheidskenmerken rijbewijs vanaf 14 november 2014
Chip
In het rijbewijs zit vanaf november 2014 een chip. De chip is niet zichtbaar en niet op afstand uit te lezen. In de chip staan dezelfde gegevens die ook op het rijbewijs zelf staan, waaronder de pasfoto en handtekening. De chip kan alleen uitgelezen worden met behulp van de zogeheten Machine Readable Zone (MRZ).
Vanaf 26 mei 2018 heeft het rijbewijs een nieuwe chip. Rijbewijzen met een beeldmerk op de achterkant zijn technisch geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden.
beeldmerk op achterkant van het rijbewijs
MRZ
De Machine Readable Zone (MRZ) is een eenregelige reeks van cijfers en letters die op het rijbewijs staat en is de sleutel tot de informatie in de chip. De MRZ staat op de voorkant van het rijbewijs en bestaat onder meer uit het rijbewijsnummer. Europese regelgeving stelt bij gebruik van een chip de MRZ verplicht. Na het paspoort en de identiteitskaart bevatten nu alle Nederlandse identiteitsdocumenten een chip.
QR-code
Het rijbewijs heeft op de achterzijde een zogeheten Quick Response (QR)-code. Dit is een tweedimensionaal grafisch patroon dat gescand kan worden met een smartphone.
Echtheidskenmerken
De RDW heeft een app ontwikkeld die de echtheidskenmerken van het rijbewijs uitlegt. Deze app 'Rijbewijs' toont de echtheidskenmerken van de rijbewijsmodellen van 2006, 2013 en 2014. Hij is gratis te downloaden. Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs.