Rijbewijs vanaf 4 juni met toepassing inloggen DigiD

Vanaf 26 mei 2018 zijn rijbewijzen met een nieuwe chip uitgereikt. Vanaf 4 juni 2018 worden de rijbewijzen ook voorzien van de nieuwe functie om in te toekomst in te kunnen loggen via DigiD en het rijbewijs op websites van overheid,  zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden. De burger kan in de toekomst zelf beslissen of hij het rijbewijs hiervoor in gebruik gaat nemen. De ministeriĆ«le regeling die grond geeft aan het plaatsen van de inlogfunctie op het rijbewijs is nu ook van kracht.

Voor de burger blijft het gebruik van het rijbewijs als rijvaardigheidsbewijs of identiteitsbewijs hetzelfde. Het aanvraagproces voor een rijbewijs verandert niet.

Informeren burger

De burger kan de nieuwe inlogfunctie tot invoering wet Digitale Overheid niet gebruiken. Het gaat nu alleen om een technische aanpassing van het rijbewijs. Zodra het inloggen met DigiD en het rijbewijs landelijk beschikbaar komt, zal er door DigiD, de RDW en dienstaanbieders nader geĆÆnformeerd worden over het gebruik.

Beeldmerk op rijbewijs

Op de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 4 juni 2018) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft:  

Logo EiD

achterkant rijbewijs met logo ID