Verklaring van de buitenlandse autoriteiten bij omwisseling EU-rijbewijs

Bij de aanvraag voor het omwisselen van een verlopen EU-rijbewijs was het tot nu toe verplicht om een verklaring van de buitenlandse autoriteiten te overleggen. Deze is nu niet meer nodig.

De meeste EU-rijbewijzen kunnen wij raadplegen in een Europees rijbewijssysteem. De verklaring van de buitenlandse autoriteiten is dan niet meer nodig. De gegevens op het rijbewijs moeten wel overeenkomen met de gegevens in het Europese rijbewijssysteem.  

Rijbewijzen uit Zwitserland, IJsland en Liechtenstein kunnen wij niet raadplegen in het Europese rijbewijssysteem. Voor het omwisselen van een verlopen rijbewijs van één van deze landen is dus wel altijd een verklaring van de buitenlandse autoriteit nodig.

Buiten deze gevallen hebben wij de verklaring van de buitenlandse autoriteit in eerste instantie niet nodig. Vinden wij het rijbewijs niet in het Europese rijbewijssysteem of is er toch twijfel over de gegevens na vergelijking van de gegevens in het Europese rijbewijssysteem en op het rijbewijs? Dan vragen wij alsnog een verklaring op bij de aanvrager.