Buitenlands rijbewijs omwisselen

Wil een burger een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? U leest hieronder wat u moet weten en welke documenten u moet opsturen.

  • De aanvrager staat ingeschreven in de BRP.
  • De aanvrager heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
  • Het rijbewijs komt uit de EU/EVA of uit een van de landen met een overeenkomst. Kijk onder Landen geschikt voor omwisseling welke landen dit zijn.
  • Komt het rijbewijs uit een land buiten de EU/EVA? Dan kan omwisselen alleen als de aanvrager in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond. Kijk voor meer informatie onder Documenten opsturen.
  • Het rijbewijs moet geldig zijn. Een Europees rijbewijs mag wel verlopen zijn. Heeft de aanvrager een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Kijk dan voor meer informatie onder Documenten opsturen.
  • Is de aanvrager een kennismigrant? Kijk bij Documenten opsturen wat u extra moet opsturen.
  • Is het rijbewijs kwijt? Kijk dan op de pagina Buitenlands rijbewijs kwijt of gestolen.
 • Documenten die u op moet sturen:

  • Aanvraagformulier.

  • Kleurenpasfoto.

  • Het buitenlandse rijbewijs. Is het een rijbewijs met tekens die niet in Nederland worden gebruikt, bijvoorbeeld in het Japans of Grieks? Stuur dan ook een vertaling van een beëdigde vertaler, de Ambassade of het Consulaat mee.

  • Heeft de aanvrager nog een oud Nederlands rijbewijs? Stuur dit ook op.

  • Soms is een Verklaring van Geschiktheid (VvG) nodig van het CBR. Bekijk op de pagina Medische keuring wanneer een Verklaring van Geschiktheid nodig is.

  Extra opsturen bij rijbewijs van buiten EU/EVA

  Heeft de aanvrager een rijbewijs van buiten de EU/EVA? Stuur dan bewijs mee waaruit blijkt dat de aanvrager in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond. Bewijs is bijvoorbeeld een kopie van het paspoort (ook de lege pagina's) of een werkgeversverklaring met salaris- of belastingdocumenten.

  Extra opsturen bij verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland

  Heeft de aanvrager een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Stuur dan een originele verklaring mee van de afgevende instantie waarin staat dat zij geen bezwaar heeft tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs.

  Kennismigrant

  Is de aanvrager voor werk in Nederland (kennismigrant) en valt hij onder de 30%-regeling van de Belastingdienst? Dan kan een rijbewijs uit elk land worden omgewisseld. Dat geldt ook voor partners en kinderen die op hetzelfde adres wonen. Stuur voor de omwisseling een geldige ‘Beschikking Bewijsregel’ (verklaring) van de Belastingdienst mee. Stuur de klant voor meer informatie door naar de werkgever. 

 • EU-landen 
  België,  Bulgarije, Cyprus - alleen Griekse deel, Turkse deel niet, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden

  EVA-landen

  Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland

  Landen met overeenkomst

  Nederland heeft met een aantal landen die niet bij de EU of EVA horen een overeenkomst gesloten. Deze landen voldoen aan de Europese rijbewijsrichtlijn (2006/126/EG). De aanvrager kan het rijbewijs alleen omwisselen als het rijbewijs geldig is voor de categorieën die bij het land vermeld staan in de tabel.

  Land Rijbewijs Voertuig Categorie
  Andorra Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Canadese provincie Alberta Class 5   Nederlandse rijbewijscategorie B
  Canadese provincie  Québec Class 5 Nederlandse rijbewijscategorie B
  Gibraltar     Alle categorieën
  Groot-Brittannië      Alle categorieën
  Guernsey     Alle categorieën
  Israël B Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Japan 1B Personenauto en motorfiets met meer dan 400 cm3 Nederlandse rijbewijscategorieën A en B
  Jersey Alle categorieën
  Man Alle categorieën
  Monaco Alle categorieën
  Noord-Ierland     Alle categorieën
  Singapore Class 2 Class 3 Motorfiets met meer dan 400 cm3 Personenauto Nederlandse rijbewijscategorieën A en B
  Chinees Taipei (Taiwan) B Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Voormalige Nederlandse Antillen

  (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten)

      Alle categorieën
  Zuid-Korea 1st class en 2nd class ordinary licence Nederlandse rijbewijscategorie B
 • De aanvrager kan het rijbewijs vernieuwen of vervangen. Dit heeft invloed op hoe lang het rijbewijs geldig is.

  Geldigheid rijbewijs

  De categorieën AM, A1, A2, A, B en BE zijn maximaal 10 jaar geldig. De categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE zijn maximaal 5 jaar geldig. 

  EU/EVA rijbewijs vernieuwen

  Wil de aanvrager het buitenlandse rijbewijs vernieuwen? Dan krijgt hij een Nederlands rijbewijs dat de maximale tijd geldig is. Is de aanvrager door een Verklaring van Geschiktheid van het CBR korter geschikt om te rijden? Dan kan het rijbewijs minder lang geldig zijn.

  EU/EVA rijbewijs vervangen

  Wil de aanvrager het rijbewijs vervangen? Dan wordt de einddatum van het buitenlandse rijbewijs overgenomen op het Nederlandse rijbewijs. Het rijbewijs kan niet langer geldig zijn dan de maximale tijd in Nederland, zie Geldigheid rijbewijs. Er zijn een aantal voorwaarden voor het vervangen van een EU/EVA rijbewijs:

  • Het buitenlandse rijbewijs moet geldig zijn voor alle categorieën.
  • Er mogen geen belemmeringen of beperkingen op het buitenlandse rijbewijs staan.
 • Kan het buitenlandse rijbewijs niet omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs? Dan moet de aanvrager theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR om aan een Nederlands rijbewijs te komen. 

  Heeft de aanvrager een geldig rijbewijs uit een land buiten de EU/EVA? Dan mag hij nog 185 dagen in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs, vanaf de inschrijving in de BRP.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed