Controle uitstoot voertuigen in gebruik (ISC/ISV)

Sinds 2020 controleren Europese typegoedkeuringsautoriteiten, zoals de RDW, niet alleen of voertuigen veilig en volgens de regels zijn, maar controleren ze ook of de auto's in de gebruiksfase aan de milieuregels voldoen. Door schandalen zoals dieselfraude zijn de regels voor het testen van nieuwe auto's en het controleren van auto's die in gebruik zijn (lees: op de weg rijden) strenger geworden. Daarom is er een extra controlesysteem ingevoerd, 'In-Service Conformity' (ISC). Dit betekent dat de RDW controleert of auto's die in gebruik zijn niet te veel schadelijke stoffen uitstoten, zoals stikstofoxiden (NOₓ) en koolstofmonoxide (CO) 

Vanaf 2024 is daar 'In-Service Verification' (ISV) bij gekomen. Hierbij controleert de RDW of de CO2-uitstoot van een auto in de praktijk klopt met wat de fabrikant heeft beloofd. Dit is belangrijk, omdat overheden zo kunnen zien of de subsidies en/of belastingvoordelen voor zuinige auto's terecht zijn. En consumenten weten dan zeker dat hun auto echt zo milieuvriendelijk is als gezegd wordt. De RDW doet deze controles bij de auto's waarvoor ze het emissiecertificaat heeft afgegeven. Door deze manier van toezicht houden, kunnen problemen met uitstoot worden opgespoord, ook na de typegoedkeuring. Als er toch iets misgaat, moet de fabrikant maatregelen nemen om dit op te lossen.

ISC

Bij ISC testen onderzoeken we minimaal 3 en maximaal 10 voertuigen per zogeheten emissiefamilie. Een emissiefamilie omvat voertuigen die gebruikmaken van (onder andere) dezelfde motor, aandrijflijn en die in dezelfde gewichtsklasse vallen. Om de juiste emissiefamilies te selecteren die getest moeten worden, voeren we een risicoanalyse uit.

Een technische dienst voert vervolgens in opdracht van de RDW maximaal vier soorten testen uit op een voertuig: 

  • Type 1: WLTP-test in laboratorium 
  • Type 1a: Real Driving Emissions test 
  • Type 4: EVAP-test (brandstofdampen) 
  • Type 6: Cold test 

Welke van deze testen worden uitgevoerd, is afhankelijk van het brandstoftype (diesel of benzine). Na het afronden van de testen deelt de technische dienst de uitkomsten met ons. Als er afwijkingen zijn, onderzoeken we dit samen met de fabrikant. Wanneer noodzakelijk vragen we de fabrikant om herstelmaatregelen te treffen, zodat de voertuigen weer aan de eisen gaan voldoen. 

ISV 

Bij ISV testen worden de emissiefamilies geselecteerd op basis van een risicoanalyse die wordt uitgevoerd door de Europese Commissie. Een technische dienst voert in opdracht van de RDW verschillende soorten testen uit op een voertuig: 

  • WLTP test
  • Wegbelastingtest 
  • Onderzoek kunstmatige strategieën 

Na het afronden van de testen deelt de technische dienst de uitkomsten met ons. De RDW trekt een conclusie hieruit en deelt deze met de Europese Commissie die daar een besluit over neemt. Zo’n besluit van de Europese Commissie kan leiden tot een aangepaste CO2-waarde door de fabrikant. In dat geval zullen wij een aangepast Certificaat van Overeenstemming ontvangen van de fabrikant en de CO2-waarde overeenkomstig moeten aanpassen in het register. De geregistreerd eigenaar/houder van een voertuig wordt geïnformeerd door de betreffende autoriteit - in Nederland is dat de RDW - in geval van een registeraanpassing. 

De resultaten en eventuele bevindingen op het gebied van ISC en ISV worden conform de regelgeving jaarlijks op onze website gepubliceerd. Deze staan onderaan deze pagina. Ook delen we onze resultaten met de Europese Commissie. 

Beoordelingsrapporten 

Zoals vastgelegd in de Europese regelgeving, publiceren wij onderstaande rapporten over 2020, 2021, 2022 en 2023. Dit betreffen de afgeronde onderzoeken. De nog lopende onderzoeken zullen worden toegevoegd zodra ook deze zijn afgerond. 

2024

2023

2022

2021

2020


Links

Heeft deze informatie u geholpen?