Veelgestelde vragen over gevolgen coronavirus
Bereikbaarheid RDW
-
Zijn de keuringsstations van de RDW open?
Alle keuringsstations zijn weer open van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt alleen op afspraak naar een keuringsstation komen.
-
Kan ik gewoon contact opnemen met de RDW?
-
Zijn de balies in Veendam en Zoetermeer geopend?
De balies zijn open van 08:00 - 17:00 uur. U kunt alleen met PIN betalen en vanwege de hygiëne zijn er voorzorgsmaatregelen.
Keuren
-
Kan ik een keuringsafspraak bij een keuringsstation maken?
U kunt online een afspraak maken via onze dienst Keuringsafspraak maken. Daar ziet u precies voor welke keuringen u een afspraak kunt maken.
-
Zijn er regels op de keuringsstations in verband met corona?
Ja. Voor uw en onze veiligheid zijn de richtlijnen van het RIVM leidend op alle RDW-keuringsstations, zoals de 1,5 meter afstand houden tot elkaar en geen handen schudden.
Daarnaast gelden bij ons de volgende maatregelen:
- Een mondkapje dragen is verplicht.
- Kom alleen op afspraak naar het keuringsstation.
- Houd u voor uw en onze veiligheid aan de geldende afspraken en volg de aanwijzingen van onze medewerkers op.
- Betaal met PIN.
-
Ik heb een afspraak bij een keuringsstation maar vanwege de coronamaatregelen kan ik de afspraak niet nakomen. Moet ik wel de kosten betalen?
U kunt de afspraak voor een cruciale keuring tot 24 uur van te voren afzeggen. Als u uw afspraak niet tijdig afzegt dan worden de kosten bij u in rekening gebracht. Als u uw afspraak door de coronamaatregelen afzegt, dan zullen wij rekening houden met de omstandigheden.
-
Gaan keuringsafspraken aan huis door?
Alleen voor de cruciale diensten gaat keuren aan huis deur. Wat cruciale keuringen zijn leest u bij de vraag 'Wat zijn de cruciale diensten/keuringen?'.
Wij nemen bij de keuringen aan huis wel extra maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van afstand van elkaar.
-
Wat zijn de cruciale diensten/keuringen?
Cruciale keuringen zijn:
- periodieke keuringen van autobussen en ADR voertuigen
- eerste opnames van bedrijfsauto's (licht en zwaar), aanhangwagens en opleggers (licht en zwaar)
- keuringen voor vervoer levende dieren, LZV en taxi’s
- keuringen voor langzaam rijdende voertuigen zoals landbouwvoertuigen.
Een afspraak maken voor een controlekeuring kan voor:
- bedrijfsauto's (licht en zwaar)
- aanhangwagens en opleggers (licht en zwaar)
De cruciale keuringen vinden alleen plaats op deze 13 keuringsstations: Almelo, Amsterdam, Arnhem, Elsloo, Groningen, Nieuwegein, Roosendaal, Rijen, Schiedam, Veldhoven, Waddinxveen, Zwijndrecht, Zwolle.
De cruciale keuringen van de overige locaties verplaatsen we naar deze 13 locaties.
APK-keuringen
-
Kan ik mijn voertuig APK laten keuren bij een het keuringsstation?
Nee dat gaat niet. Voor APK-keuringen kunt u terecht bij uw (reguliere) garagebedrijf.
Dit geldt niet voor APK's van bussen en gevaarlijke stoffen. Daarvoor kunt u wel een afspraak maken bij een keuringsstation
-
Ik kan mijn voertuig niet op tijd APK laten keuren. Kan ik na de vervaldatum blijven rijden of ben ik in overtreding?
Als de APK op uw voertuig is verlopen, dan mag u niet rijden. Dit is om de voertuigveiligheid te borgen. U mag alleen gebruik maken van de openbare weg om het voertuig APK te laten keuren.
Neem contact op met uw garage om te bespreken of er mogelijkheden zijn om uw voertuig voor een APK-keuring bij de garage te krijgen. De garagebedrijven hebben de noodzakelijke maatregelen getroffen om de keuringen veilig uit te kunnen voeren.
Uw voertuig mag wel gedurende 2 maanden na de vervaldatum zonder APK op de openbare weg staan.
-
Moet ik mijn voertuig nog APK laten keuren?
Als u met uw voertuig wilt blijven rijden, moet u uw voertuig nog gewoon APK laten keuren. APK-keuringen worden nog steeds uitgevoerd door de erkende garagebedrijven. De afgelopen weken zijn er zelfs meer APK’s uitgevoerd dan vorig jaar.
Neem contact op met uw garage om te bespreken of er mogelijkheden zijn om uw voertuig voor een APK-keuring bij de garage te krijgen. De garagebedrijven hebben de noodzakelijke maatregelen getroffen om de keuringen veilig uit te kunnen voeren, uw voertuig kan vaak bijvoorbeeld opgehaald worden.
Als de APK op uw voertuig verlopen is, dan mag u niet rijden. Dit is om de voertuigveiligheid te borgen. U mag alleen gebruik maken van de openbare weg om het voertuig APK te laten keuren. Uw voertuig mag wel gedurende 2 maanden op de openbare weg staan.
-
Ik heb een vitaal beroep en kan mijn voertuig niet op tijd APK laten keuren. Wat moet ik doen?
Garages volgen de richtlijnen van het RIVM en hebben diverse maatregelen genomen om te kunnen blijven keuren. Zoals het brengen en halen van voertuigen. Neem contact op met uw garagebedrijf voor de mogelijkheden. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact met ons op.
Met het voertuig met de verlopen APK-datum mag niet worden deelgenomen aan het verkeer. Alleen de rit naar een garage voor een APK-keuring is toegestaan.
-
Mijn APK/Tacho/Gas-bevoegdheid verloopt, omdat mijn examen is geannuleerd en/of uitgesteld vanwege de lockdown. Wat moet ik doen?
Als uw bevoegdheid in deze coronaperiode verloopt, dan kan IBKI uw bevoegdheid tijdelijk verlengen.
Elke keurmeester, waarvan als gevolg van de nieuwe maatregelen de APK-bevoegdheid verloopt vóór 1 april 2021, krijgt een verlenging van 4 maanden. Dit doet IBKI, u hoeft hier zelf geen actie op te ondernemen.
Informatie hierover kunt u ook lezen op de website van IBKI.
-
Kan ik examen APK/Tachograaf/Gas doen op dit moment?
De examens APK/Tachograaf/Gas bij IBKI zijn in verband met het coronavirus geannuleerd van woensdag 16 december tot maandag 18 januari 2021. Houd de website van IBKI in de gaten voor de actuele ontwikkelingen.
-
Ik ben door de coronamaatregelen gestrand in het buitenland. Mijn voertuig staat in Nederland en ik kan dit niet op tijd APK laten keuren. Wat moet ik doen?
Neem contact op met de RDW. -
Ik ben met mijn voertuig gestrand in het buitenland. Hierdoor ben ik niet op tijd terug voor de APK-keuring. Wat moet ik doen?
Neem contact op met de RDW.
Rijbewijzen
-
Ik kan mogelijk mijn rijbewijs niet op tijd verlengen. Wat nu?
Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 1 februari 2020 en 30 november 2020 blijven tijdelijk langer geldig. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Bestuurders kunnen vanaf de verloopdatum nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.
Er is wel een aantal voorwaarden:- Het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020. Of een categorie op het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020.
- Het rijbewijs is afgegeven door een EU-lidstaat.
- De regeling is van toepassing op rondrijden in Europa.
- De maatregel geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn.
- Deze tijdelijke regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.
- De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
- Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel. Met uitzondering van situaties waarin sprake is van zorgafname.
U kunt contact met de gemeente opnemen voor vragen rond verlengen van uw rijbewijs.
Meer informatie over het rijbewijs.
-
Ik kom uit een niet EU-land. De 185 dagen waarmee ik met mijn niet Nederlandse rijbewijs in Nederland mag rijden zijn (bijna) verlopen. Wat moet ik doen?
Gezien de gevolgen van de maatregelen rondom corona heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten dat, als uw 185 dagen zijn verstreken (of verstrijken) tussen 1 februari en 1 september, u tot 1 oktober in Nederland mag blijven rijden met uw niet Nederlandse rijbewijs. Voorwaarde is wel dat u beschikt over een rijbewijs dat geldig is in het land waar het is afgegeven en dat de 185 dagen (zijn) verlopen tussen 1 februari en 1 september. Na 1 oktober wordt deze regeling niet verlengd.
Let op: Als u het rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, dan mag het niet verlopen zijn.
Meer informatie over het omwisselen van uw rijbewijs.
Overschrijven
-
Kan ik nog een kenteken overschrijven?
Overschrijven met een Nederlands legitimatiebewijs kan bij een kentekenloket. Met een buitenlands legitimatiebewijs kunt u terecht bij een van de geopende keuringsstations. De keuringsstations zijn open van 08:00 - 17:00 uur. U kunt alleen met PIN betalen en vanwege de hygiëne zijn er voorzorgsmaatregelen.
Export
-
Kan ik mijn voertuig nog uitvoeren/exporteren?
De administratieve dienst export is per direct opgeschort. Dat betekent dat u deze dienst tot nader order niet kunt afnemen op de keuringsstations. Hiervoor kunt u wel terecht bij RDW erkende bedrijven en de RDW-balies in Zoetermeer en Veendam. Deze zijn geopend.
Invoeren/importeren
-
Kan ik een voertuig invoeren/importeren?
Particulieren kunnen weer een afspraak maken bij een van de RDW-keuringsstations voor het invoeren van een voertuig.
RDW-erkenninghouders kunnen geen afspraak maken bij een keuringsstation, maar voeren een voertuig in via de tijdelijke importprocedure. Mogelijk dat de erkenninghouder later nog met het voertuig naar een keuringsstation moet komen.