Bereikbaarheid RDW

Keuren

APK-keuringen

Rijbewijzen

 • (Link) Ik kan mogelijk mijn rijbewijs niet op tijd verlengen. Wat nu?

  Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 1 februari  2020 en 1 september 2020 blijven tijdelijk langer geldig. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Bestuurders kunnen vanaf de verloopdatum nog 7 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.

  Er is wel een aantal voorwaarden:

  • Het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 1 september 2020. Of een categorie op het rijbewijs is verlopen/verloopt tussen 1 februari 2020 en 1 september 2020.
  • Het rijbewijs is afgegeven door een EU-lidstaat.
  • De regeling is van toepassing op rondrijden in Europa.
  • De maatregel geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn.
  • Deze tijdelijke regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.
  • De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
  • Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel. Met uitzondering van situaties waarin sprake is van zorgafname.

   U kunt contact met de gemeente opnemen voor vragen rond verlengen van uw rijbewijs.

  Meer informatie over het rijbewijs

 • (Link) Ik kom uit een niet EU-land. De 185 dagen waarmee ik met mijn niet Nederlandse rijbewijs in Nederland mag rijden zijn (bijna) verlopen. Wat moet ik doen?

  Gezien de gevolgen van de maatregelen rondom corona heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten dat, als uw 185 dagen zijn verstreken (of verstrijken) tussen 1 februari en 1 september, u tot 1 oktober in Nederland mag blijven rijden met uw niet Nederlandse rijbewijs. Voorwaarde is wel dat u beschikt over een rijbewijs dat geldig is in het land waar het is afgegeven en dat de 185 dagen (zijn) verlopen tussen 1 februari en 1 september.

  Let op: Als  u het rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, dan mag het niet verlopen zijn. 

  Meer informatie over het omwisselen van uw rijbewijs.

Overschrijven

 • (Link) Kan ik nog een kenteken overschrijven?

  Overschrijven met een Nederlands legitimatiebewijs kan bij een kentekenloket. Met een buitenlands legitimatiebewijs kunt u terecht bij een van de geopende keuringsstations. De keuringsstations zijn open van 08:00 - 17:00 uur. U kunt alleen met PIN betalen en vanwege de hygiëne zijn er voorzorgsmaatregelen.

Export

 • (Link) Kan ik mijn voertuig nog uitvoeren/exporteren?

  De administratieve dienst export is per direct opgeschort. Dat betekent dat u deze dienst tot nader order niet kunt afnemen op de keuringsstations. Hiervoor kunt u wel terecht bij RDW erkende bedrijven en de RDW-balies in Zoetermeer en Veendam. Deze zijn geopend.

Invoeren/importeren

 • (Link) Kan ik een voertuig invoeren/importeren?

  Particulieren kunnen weer een afspraak maken bij een van de RDW-keuringsstations voor het invoeren van een voertuig.

  RDW-erkenninghouders kunnen geen afspraak maken bij een keuringsstation, maar voeren een voertuig in via de tijdelijke importprocedure. Mogelijk dat de erkenninghouder later nog met het voertuig naar een keuringsstation moet komen.