RDW registreert kilometerstanden
Wij registreren tellerstanden van personenauto's, lichte bedrijfsauto’s (tot en met 3.500 kg) en motoren. Alle door de RDW-erkende bedrijven in Nederland zijn wettelijk verplicht om tellerstanden te registreren. Wij beheren het register met tellerstanden en geven op basis van die tellerstanden een oordeel.
-
Meer dan 30.000 RDW-erkende bedrijven registreren op wettelijk verplichte momenten tellerstanden. In deze tabel leest u welke momenten dat zijn:
Registratiemoment Omschrijving Melder tellerstand APK Registratie van afgelezen tellerstand bij afmelden APK (geldt niet voor motoren). APK erkend bedrijf/RDW keuringsstation Inbouw Registratie van afgelezen tellerstand bij afmelden inbouw LPG en tachograaf (geldt niet voor motoren). Inbouw erkend bedrijf Export Registratie van afgelezen tellerstand bij melding dat een voertuig voorgoed naar het buitenland gaat. Export Dienstverlening (ED) of Online Registratie Export Handelaren (OREH) erkend bedrijf Tenaamstellen voertuig (niet kentekenloketten)
Registratie van afgelezen tellerstand bij tenaamstellen van een voertuig door TV erkend bedrijf. Tenaamstellen Voertuig (TV) erkend bedrijf Opname voertuig in bedrijfsvoorraad Registratie van afgelezen tellerstand bij opname van een voertuig in de bedrijfsvoorraad. Online Registratie Bedrijfsvoorraad (ORB) erkend bedrijf Reparatie, Onderhoud, Banden (ROB) Registratie van afgelezen tellerstand bij reparatie, onderhoud en vervangen banden van een voertuig. Onder reparatie valt schadeherstel, recall- en garantiewerkzaamheden. Bedrijf met RDW-erkenning (maakt niet uit welke erkenning) Door zoveel mogelijk verplichte registratie momenten verkleinen we de kans op fraude en ontstaat er een goed beeld over de staat van het voertuig.
Bij het registeren van tellerstanden worden ook fouten gemaakt, denk bijvoorbeeld aan een typefout of een kenteken verwisseling. Het is mogelijk om bij ons de tellerstand aan te passen. Heeft u voor een voertuig een verkeerde stand doorgegeven? De laatst (verkeerd) geregistreerde tellerstand kunt u zelf aanpassen.
U kunt ook een eerder geregistreerde tellerstand aanpassen als deze onjuist blijkt te zijn, hiervoor kunt u een verzoek bij ons indienen. Vul uw gegevens in en stuur zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee. (Bijvoorbeeld een factuur, de werkorder van het garagebedrijf of een onderhoudsboekje.)
-
Wij bieden verschillende producten om inzicht te krijgen in de tellerstanden die we geregistreerd hebben en het oordeel. Zo kan de eigenaar/houder van een voertuig een RDW-Voertuigrapport aanvragen, waarmee hij mogelijke kopers inzicht en zekerheid kan bieden. De koper zelf kan de verkoper om het RDW-Voertuigrapport vragen.
Daarnaast bieden wij de koper nog andere manieren om een tellerstand te controleren. Kunt u de tellerstand aflezen van de teller in de auto? Dan kunt u met het kenteken en de tellerstand controleren of de tellerstand logisch is. De opgegeven stand wordt dan vergeleken met de stand die voor het laatst in ons register is opgeslagen. Op basis daarvan krijgt u gratis een actueel oordeel.
-
Het terugdraaien van de kilometerteller van een auto, wordt tellerfraude genoemd. Dit komt helaas - ondanks het verbod hierop sinds 2014- nog altijd voor. Als de teller van een tweedehands auto is teruggedraaid, dan kan dat vervelende gevolgen voor de koper van dat voertuig hebben. Een auto met een teruggedraaide teller is namelijk duurder in aanschaf én in onderhoud. Dat komt omdat de auto dan meer kilometers heeft gereden dan de koper op basis van de kilometerstand denkt.
In Nederland werken we continu aan het terugdringen van tellerfraude. Dit doen we samen met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). VAT is het samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB, KNMV en NKC. De RDW heeft een samenwerkingsovereenkomst met VAT om samen tellerfraude te bestrijden. VAT is hierin de stem van de voertuigbranche en autobezitter.