• (Link)

  Is een erkenning noodzakelijk?

  Een erkenning is niet altijd noodzakelijk. Dit is afhankelijk van de toepassing en eventuele alternatieven. Bijna alle diensten kunt u ook via een keuringsstation of kentekenloket afnemen. Aan een erkenning zijn kosten verbonden. Naast aanvraagkosten betaalt u ook jaarlijkse instandhoudingskosten. De tarieven vindt u hier. Kiest u voor het aanvragen van een erkenning? Dan is het van belang deze zo snel mogelijk aan te vragen.
 • (Link)

  Waar krijgt u mogelijk mee te maken?

  • Erkenning 'Bedrijfsvoorraad'
  • Bevoegdheid 'Tenaamstellen Voertuigbedrijf'
  • Handelaarskenteken
  • Bevoegdheid 'Online Registratie Export Handelaren'
  • Erkenning 'Export Dienstverlening'
  • Demontage
  • Bevoegdheid versnelde inschrijving
 • (Link)

  Waar krijgt u niet mee te maken?

  Versnelde inschrijving. Het online inschrijven van ongebruikte, niet eerder geregistreerde voertuigen is niet mogelijk voor (land)bouwvoertuigen. Deze voertuigen schrijven wij individueel in op basis van een Certificaat van Overeenstemming (CvO), een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC) óf een gelijkwaardige buitenlandse goedkeuring. Meer informatie over het CvO en IGC vindt u in de factsheet voor fabrikanten.

Soorten erkenningen en voorwaarden

Hieronder vindt u een overzicht van de erkenningen waar u mogelijk mee te maken krijgt. Via de link vindt u uitgebreide informatie over de erkenning en alle voorwaarden die daarbij horen.

 • (Link)

  Erkenning Bedrijfsvoorraad

  Handelt u in voertuigen? Dan meldt u de voertuigen die uw eigendom zijn online aan in de bedrijfsvoorraad met de erkenning ‘Bedrijfsvoorraad'. Deze vraagt u aan bij ons. U heeft de erkenning 'Bedrijfsvoorraad' ook nodig om bepaalde bevoegdheden aan te vragen zoals het tenaamstellen van voertuigen. U kunt ook zonder de erkenning ‘Bedrijfsvoorraad’ het voertuig op naam zetten van uw bedrijf. U moet dan zorgen dat het voertuig aan alle voertuigverplichtingen voldoet.

 • (Link)

  Bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbedrijf

  Bij verkoop van een voertuig moet het voertuig in verband met de aansprakelijkheid op naam van de koper worden gezet. Met de bevoegdheid ‘Tenaamstellen Voertuigbedrijf’ kunt u zelf online een voertuig uit de bedrijfsvoorraad tenaamstellen op naam van de nieuwe eigenaar. Om deze bevoegdheid te verkrijgen heeft u de erkenning 'Bedrijfsvoorraad' nodig. U kunt ook zonder de bevoegdheid ‘Tenaamstellen Voertuigbedrijf’ een voertuig tenaamstellen via onze website. Daarnaast kan de koper van het voertuig zelf ook het voertuig via een kentekenloket op naam laten zetten.

 • (Link)

  Handelaarskenteken

  Met een voertuig uit de bedrijfsvoorraad de openbare weg op (voor bijvoorbeeld een proefrit of reparatie) is mogelijk met het handelaarskenteken. U moet het handelaarskenteken verzekeren zodat een voertuig met dit kenteken is verzekerd. Om in aanmerking te komen voor een handelaarskenteken heeft u de erkenning 'Bedrijfsvoorraad' nodig.

 • (Link)

  Bevoegdheid Online Registratie Export Handelaren

  Wilt u een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad exporteren? Dan moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Hiervoor moet u het voertuig bij ons aanmelden voor export. Dit doet u via:

  • ons kentekenloket op ons kantoor in Veendam of Zoetermeer;
  • een bedrijf met de erkenning 'Export Dienstverlening'.

  Wilt u zelf online voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad kunnen aanmelden voor uitvoer? Dat is mogelijk met de bevoegdheid ‘Online Registratie Export Handelaren’. Om deze bevoegdheid te verkrijgen heeft u de erkenning 'Bedrijfsvoorraad' nodig.

 • (Link)

  Erkenning Export Dienstverlening

  Wilt u de uitvoer van een voertuig regelen voor klanten die geen voertuig bij u hebben gekocht? Met de erkenning ‘Export Dienstverlening’ kunt u voertuigen die niet tot uw bedrijfsvoorraad behoren online bij ons aanmelden voor uitvoer.

 • (Link)

  Demontage

  Wilt u een voertuig slopen? Dan moet de kentekenregistratie van het voertuig in Nederland worden beëindigd. U kunt het voertuig voor sloop aanbieden aan een bedrijf met de bevoegdheid ‘Online Registratie Autodemontage’. Het bedrijf beëindigt de registratie en sloopt het voertuig. Sloopt u het voertuig zelf? Dan kunt u de registratie beëindigen via:

 • (Link)

  Bevoegdheid versnelde inschrijving

  De bevoegdheid versnelde inschrijving wordt in het eerste half jaar van 2021 opgezet en ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Met deze bevoegdheid kunnen nieuwe en ongebruikte voertuigen worden ingeschreven zonder onderzoek op het keuringsstation. Voor het inschrijven van een nieuw en ongebruikt voertuig is een Certificaat van Overeenstemming (CvO) nodig. Het aanleveren van een CvO is de verantwoordelijkheid van de fabrikant. Om deze bevoegdheid te kunnen aanvragen, is een erkenning bedrijfsvoorraad nodig.