Veranderingen

  • Met ingang van 1 januari 2021 komt er een nieuwe categorie bij: de mobiele machine.
  • Vanaf 1 januari 2021 worden geen MMBS’en meer toegelaten. Voor 1 januari 2021 in gebruik genomen MMBS’en kunnen wel worden geregistreerd. Ook de ombouw van bijvoorbeeld personenauto naar MMBS is niet meer mogelijk.
  • Fabrikanten van mobiele machines krijgen te maken met Individuele Goedkeuring en het Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC). Een voertuig dat voor het eerst in Nederland wordt ingeschreven, moet een goedkeuring hebben om aan te tonen dat aan de technische voorschriften wordt voldaan voor het de weg op mag.
  • Fabrikanten van land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken hadden al te maken met (type)goedkeuring. Sinds 1 januari 2018 moet ieder voertuig namelijk zijn goedgekeurd voordat het de weg op mag. Een voertuig in gebruik genomen na 1 januari 2021 wordt alleen geregistreerd als het is goedgekeurd.
  • Importeurs, dealers en handelaren van (land)bouwvoertuigen krijgen mogelijk te maken met erkenningen. Met een erkenning mag een bedrijf bepaalde diensten of handelingen uitvoeren namens de RDW. Wij geven een erkenning af als een bedrijf aan een aantal eisen voldoet. Aan de aanvraag van een erkenning of een bijbehorende bevoegdheid en handelaarskenteken zijn kosten verbonden. Wij houden toezicht op alle erkenningen, bevoegdheden en handelaarskentekens.
  • Vanaf 1 januari 2021 geeft de RDW geen grensverkeerkentekens meer af.