Voertuigcriminaliteit

Auto’s en andere voertuigen zijn dikwijls onderwerp van criminaliteit. Zoals diefstal uiteraard, maar voertuigen worden bijvoorbeeld ook ingezet bij zware criminaliteit als overvallen en liquidaties. De RDW richt zijn processen zo in dat criminaliteit zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ook helpen we de politie en andere handhavers, binnen de kaders van de wet, bij het opsporen van criminaliteit die met voertuig te maken heeft. Zo dragen we bij aan veiligheid en rechtszekerheid op de weg en daarbuiten. 
  • Bij voertuigcriminaliteit denk je natuurlijk aan de diefstal van voertuigen. De afgelopen 10 jaar is die gedaald van 32 duizend auto’s in 1995 naar minder dan 11 duizend auto’s in 2019. Dit komt vooral doordat auto’s beter beveiligd zijn tegen diefstal, maar ook doordat het steeds moeilijker is een gestolen auto te verhandelen. Criminelen worden echter ook steeds gehaaider. Zo doen criminelen aan omkatten en klonen om gestolen voertuigen op de weg te krijgen. Ze zetten katvangers in om een voertuig te kunnen rijden zonder opgespoord te kunnen worden. En ze stelen en vervalsen kentekenplaten om niet getraceerd te kunnen worden. Criminelen stelen auto’s nu vooral vanwege de onderdelen, zoals airbags en navigatie. De handel in onderdelen is jaarlijks goed voor ruim 300 miljoen euro.

    Inbreker probeert autoportier te openen

  • De RDW zet zich ervoor in om voertuigdiefstal terug te dringen. Dat doen we onder meer door:

    • Gestolen voertuigen registreren en die informatie beschikbaar te stellen, zowel nationaal als internationaal;
    • Het verkopen en exporteren van een als gestolen geregistreerd voertuig onmogelijk te maken;
    • Aankooptips geven om te voorkomen dat u een gestolen auto koopt;
    • Samenwerken met politie en verzekeraars, onder meer in het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).
  • Er zijn ook vormen van criminaliteit die de veiligheid van verkeersdeelnemers in gevaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan verkeersovertredingen of het terugdraaien van tellerstanden. De RDW zorgt ervoor dat tellerstanden geregistreerd worden en geeft daarover informatie, zoals het RDW-Voertuigrapport. Ook komt het voor dat criminelen een voertuig bewust slecht repareren of zelfs van twee schadevoertuigen één voertuig maken op zo’n manier dat het voertuig niet meer veilig is. In 2016 gebeurde dat in een autobedrijf in het Limburgse Swalmen. De RDW ijvert er dan voor dat onveilige auto’s niet meer op de weg komen en helpt de politie om de daders te vinden.
  • Voertuigen zijn ook steeds vaker een middel dat bij andere vormen van criminaliteit gebruikt wordt. Denk aan overvallen, ramkraken en liquidaties. Voor opsporingsinstanties en handhavers is het erg handig dat voertuigen altijd op naam staan. Politie en andere handhavende partijen hebben voor onderzoeks- en opsporingsdoeleinden inzage in het kentekenregister. Zo kunnen gegevens van voertuigen en hun bewegingen leiden tot aanwijzingen in de opsporing. In het LIV werken RDW, politie en verzekeraars samen bij onderzoeken naar voertuigcriminaliteit.
    • Omkatten of klonen
      Op deze manieren proberen criminelen om gestolen voertuigen toch op naam te zetten.  
    • Misbruik kentekenplaten
      Dit kunt u doen als u denkt dat iemand uw kenteken gebruikt of uw kentekenplaten heeft gestolen.  
    • Online voertuiginformatie
      Zoek van ieder voertuig op of hij als gestolen geregistreerd staat (bij ‘Status van het voertuig’). 
    • Eucaris
      Het European CAR and driving licence Information System (Eucaris) is een door de RDW opgezet samenwerkingsverband en systeem waarmee de EU-landen transportgerelateerde informatie uitwisselen, bijvoorbeeld of een auto als gestolen staat geregistreerd.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed