Magazine RDWijzer

RDWijzer is het halfjaarlijks magazine van de RDW voor alle organisaties en ondernemingen in de mobiliteitsketen. Het biedt informatie over erkenningen, voertuigen, transport, rijbewijzen en nieuwe regelgeving. En geeft een informele blik achter de schermen van actuele thema's.

RDWijzer nummer 1/2021: Dossier veiligheid veelomvattender dan ooit

In dit nummer o.a.: Wat zijn de gevolgen van steeds geavanceerdere automotive techniek? Wat te doen tegen identiteitsfraude met rijbewijzen? Interessante cijfers over verkeers- en voertuigveiligheid. Cybersecurity is geen ver-van-mijn-bedshow meer, maar broodnodig. Vragen met antwoorden over tellerstanden van motorfietsen. En kunnen fabrikanten zomaar bepalen hoe een stuurwiel eruitziet? Lekker op de trekker: APK 3 is van start gegaan.

RDWijzer voorpagina

Document RDWijzer nummer 1/2021 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2020: Veilig en duurzaam richting toekomst

In dit nummer o.a.: RDW in coronatijd: samen tegen de pandemie. Buitenland: zo keurt en controleert de Chinese RDW. Data in overvloed: een speciaal IT-team kijkt, analyseert en interpreteert. Jubilea: de APK trakteert op nog meer veiligheid en duurzaamheid in de toekomst. Ook de samenwerking tussen de RDW en BKR jubileert.

Voorkant magazine RDWijzer 1/2020

Document RDWijzer nummer 1/2020 (pdf, 5mb)

RDWijzer nummer 2/2019: ‘Mobiliteit wordt duurzamer’  

In dit nummer o.a.: veel informatie over mobiliteit & milieu. Over de rol van de RDW bij de verduurzaming van mobiliteit en het voertuigpark. Over urgente uitdagingen en innovatieve oplossingen, met een hoofdrol voor technologie. Naast duurzaamheid ook veel aandacht voor voertuigveiligheid. Over deugdelijk herstel na zware of complexe schades bijvoorbeeld. Of over het belang van een maximale respons op terugroepacties. Indrukwekkend beeld is er van de controle van een tankwagen voor gevaarlijke, chemische stoffen. Deze uitgave staat weer vol innovaties en andere ontwikkelingen waarmee we in de mobiliteitssector te maken krijgen, zoals 3D-printen van voertuigonderdelen, btw-fraude, en auto’s die op zonne-energie rijden.

Voorkant magazine RDWijzer 2/2019

Document RDWijzer nummer 2/2019 (pdf, 2mb)

RDWijzer nummer 1/2019: Toekomstgericht op mobiliteit

In deze uitgave o.a.: Stand van zaken over waterstof als brandstof. Smart mobility en de toekomst van (zakelijke) mobiliteit. Wet digitale overheid: online diensten moeten sneller, handiger en veiliger. Elektrische auto’s zijn in opkomst. Is de ‘petrolhead’ daarmee op slag een bedreigde diersoort? Samenwerking RDW en mbo-vooropleidingen: nieuwe lichting keurmeesters in aantocht. RDW’er Arjan Dijkhuizen over de toekomst van het autonoom rijden: ‘Menselijke bestuurders veroorzaken meer dan 90 procent van de ongevallen.’

Voorzijde magazine RDWijzer

Document RDWijzer nummer 1/2019 (pdf, 2mb)

RDWijzer nummer 2/2018: Veilige mobiliteit

In dit nummer o.a.: De eerste circulaire auto, met een verbruik van 1 op 300 km. De opmars van de stekkerauto: kan het elektriciteitsnetwerk dat wel aan? Onderzoek en opsporingswerk van voertuigcriminaliteit: alles draait om data-analyse. Modernisering van RDW-erkenningen: minder regels, meer vertrouwen. Veilige mobiliteit: hoe gaan we om met rijhulpsystemen (ADAS)? ‘Living the dream’ als wegenwacht: ‘Auto’s moeten veilig zijn.’

RDWijzer nummer 2 2018 Document RDWijzer nummer 2 2018 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2018: autonoom

In dit nummer o.a.: Voertuigen die zelf rijden en vliegen. Een rijbewijs voor de software van deze voertuigen. Intelligente snelwegen die data uitwisselen met autonome rijsystemen. Een digitale, landelijke database met parkeergegevens. De nieuwe Real Driving Emissions-tests in de praktijk. Politie en voertuigregister in strijd tegen voertuigcriminaliteit. En welke zware jongens laat de RDW wel toe op de weg?

Voorkant magazine RDWijzer

Document RDWijzer nummer 1/2018 (pdf, 2mb)

Speciale RDWijzer: Veilig en vertrouwd op weg

Zelfrijdende auto’s, veranderende regelgeving, intelligente transportsystemen, big data… De mobiliteitswereld verandert ingrijpend. De RDW verandert mee. In deze RDWijzer-special leest u wat u van ons kunt verwachten. De belangrijkste delen van onze missie, visie en strategie staan in deze special op een rij. Met concrete projecten waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Door actief in te spelen op de veranderingen kunnen we impact hebben op de ontwikkeling van mobiliteit en een bijdrage leveren aan duurzaamheid en veiligheid.

Voorkant RDWijzer special

Document RDWijzer-special: veilig en vertrouwd op weg (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2017

In dit nummer o.a.: alles over duurzame mobiliteit en een leefbare wereld. Over roboracers die kunnen testen of voertuigsoftware veilig is. Over rijbewijzen op smartphones, en over rijbewijzen voor zelfrijdende auto’s. En wat elke software-update voor de typegoedkeuring van een smartcar kan betekenen. Daarnaast duiken we in maatschappelijk verantwoord handhaven om probleemgevallen te voorkomen met data-analyse. Veel interessante ontwikkelingen dus, in deze RDWijzer, waarmee we volop aan de slag zijn. We blijven vooruitkijken.  

RDWijzer_december

Document RDWijzer nummer 2/2017 (pdf, 2mb)  

RDWijzer nummer 1/2017

In dit nummer o.a.: alles over de snel veranderende automotive wereld. Over de experimenteerwet van minister Schultz. Over de Nederlandse APK: veilig en duurzaam. Over de strijd tegen voertuigcriminaliteit. Over cybersecurity. Over het digitaal uitlezen van (import-)auto’s en data-analyse. En waarom zijn motofietsen zo hot? En hoe helpt de RDW jaarlijks 1 miljoen bellers, mailers en twitteraars?

RDWijzer_12017
Document RDWijzer nummer 1 2017 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2016

In dit nummer: minister Melanie Schultz over de grootste kansen in de mobiliteitsketen. Tesla over innovatie en de RDW. Racen op waterstof met de TU Delft. Hoe corrigeer je online een fout ingevoerde tellerstand? Vijf vragen én antwoorden over dieselfraude. Wie controleert of schadevoertuigen zijn hersteld met gestolen onderdelen? Hoe zit het met recalls? En hoeveel mensen hebben al een roze rijbewijscard?

RDWijzer-nummer2_2016
Document RDWijzer nummer 2 2016 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2016

In dit nummer: EU-transportministers in de nieuwste zelfrijdende auto’s. Grenzen zijn geen barrières voor ‘truck platooning’. En wie werkt aan een veiliger opvolger van DigiD. Welke trends zijn er in de voertuigcriminaliteit? Wie houdt het Nederlandse mobiele historische erfgoed in stand? Hoe besteed je aandacht aan de mens achter de boete? En wat is speed pedelec: een brommer of een fiets?

RDWijzer nummer1_2016
Document RDWijzer nummer 1 2016 (pdf, 6mb)

RDWijzer nummer 2/2015

In dit nummer veel over zelfrijdende auto’s en trucks. En veel over de ontwikkeling van elektrische en hybride voertuigen. De RDW bereidt zich goed voor op al deze ontwikkelingen. Bij voorkeur samen met alle stakeholders in de mobiliteitsbranche. Verder: hoe bevordert risicogestuurd toezicht de verkeersveiligheid? Hoe worden tankwagens voor gevaarlijke stoffen getest? Hoe doet de RDW typegoedkeuringen voor Harley-Davidson? En wat maakt een steekproefcontroleur zoal mee op een dag?

RDWijzer nummer 2 2015
Document RDWijzer nummer 2 2015 (pdf, 4mb)

RDWijzer nummer 1/2015

Dit zomernummer gaat over vernieuwing en samenwerking. Over technologische ontwikkelingen, big data, erkenningen en toezicht, kentekens voor landbouwvoertuigen, motorfietsdiefstal en alles over de technische helpdesk van de RDW. De RDWijzer verschijnt in een nieuwe vorm, met nog nadrukkelijker aandacht voor innovatie en resultaten van samenwerking.

RDWijzer nummer 1 2015_1
Document RDWijzer nummer 1 2015 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2014

In dit magazine een interview met de nieuwe algemene directeur van de RDW, Ab van Ravestein. En een jaar na de introductie van de kentekencard vertellen mensen die met de kentekencard te maken hebben over de dagelijkse praktijk. Verder: informatie over het voorkomen van tellerfraude en waarom u het VIN altijd moet controleren.

RDWijzer nummer 2 2014
Document RDWijzer nummer 2 2014 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 1/2014

In dit magazine alles over het afscheid van Johan Hakkenberg als algemeen directeur van de RDW, het steeds makkelijker worden van het op naam zetten van voertuigen, het T-rijbewijs en de gele magie van elke nieuwe kentekenplaat.

Afbeelding voorkant RDWijzer nummer 1 2014
Document RDWijzer nummer 1 2014 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 3/2013

In dit nummer gaat de aandacht uit naar de toekomst van zelfrijdende voertuigen. Daarnaast komen onder meer de online APK-regelgeving en ook de uitbreiding van de digitale dienstverlening van de RDW aan bod.

Voorkant RDWijzer nummer 3/2013
Document RDWijzer nummer 3 2013 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2013

In deze extra uitgave van de RDWijzer alles over de nieuwe kentekencard, van voorbereidingen tot proceswijzigingen, en de registratie van tellerstanden.

Voorkant RDWijzer nummer 2/2013
Document RDWijzer nummer 2 2013 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 1/2013

In het magazine dit keer alles over transportcontroles van zwaar beroepsvervoer over de weg, de nieuwe kentekencard, een nieuwe kentekenserie en het strafbaar stellen van het terugdraaien van tellerstanden.

Voorkant RDWijzer nummer 1/2013
Document RWijzer nummer 1 2013 (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2012

In deze uitgave onder meer aandacht voor grote verkeerscontroles, de Spaanse APK voor Nederlandse voertuigen, zelfrijdende auto’s en het spektakel dat dragracen heet.

Voorkant RDWijzer nummer 2 2012
Document RDWijzer nummer 2 2012 (pdf, 1mb)