Magazine RDWijzer

RDWijzer is het halfjaarlijks magazine van de RDW voor alle organisaties en ondernemingen in de mobiliteitsketen. Het biedt informatie over erkenningen, voertuigen, transport, rijbewijzen en nieuwe regelgeving. En geeft een informele blik achter de schermen van actuele thema's.

RDWijzer nummer 1/2022: Dossier testen

In dit nummer o.a.: de RDW doet veel testwerk op locatie. Dat is niet alleen voor technische goedkeuringen voor wat de weg op mag of niet. Het is ook kennis vergaren. Hoe worden innovaties met beleid gestructureerd geïmplementeerd en waarom: 'Innoveren met beleid.' 
De RDW is natuurlijk ook van de kentekens. Daar krijgen sommige mensen niet genoeg van, maar ze dragen soms ook constructieve dingen aan. Een kijkje op de afdeling IVA van de RDW die zorgt dat de enorme hoeveelheid data toch overzichtelijk en toegankelijk blijft voor onze klanten: 'Data is alles!'. En per juli worden er gefaseerd nieuwe Europese veiligheidseisen ingevoerd om het verkeer veiliger te maken.

RDWijzer nummer 1/2022 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 2/2021: Dossier Data & Security

In dit nummer o.a.: Bij de RDW registreren, beheren én beveiligen we een enorme hoeveelheid data: ‘Met cybersecurity ben je nooit klaar.’ Elektrische steps zijn populair, maar hoe zit het met de veiligheid? Aandacht voor malafide praktijken in de autobranche: tv-programma Opgelicht?! doet regelmatig een beroep op de RDW. Nieuw: het systeem van erkenningen wordt gemoderniseerd. Vijf prangende vragen mét alle antwoorden over duurzaamheid. En de landelijke kentekenplaat is 70 jaar: een kijkje achter de schermen!

RDWijzer nummer 2, 2021

RDWijzer nummer 2/2021 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2021: Dossier veiligheid veelomvattender dan ooit

In dit nummer o.a.: Wat zijn de gevolgen van steeds geavanceerdere automotive techniek? Wat te doen tegen identiteitsfraude met rijbewijzen? Interessante cijfers over verkeers- en voertuigveiligheid. Cybersecurity is geen ver-van-mijn-bedshow meer, maar broodnodig. Vragen met antwoorden over tellerstanden van motorfietsen. En kunnen fabrikanten zomaar bepalen hoe een stuurwiel eruitziet? Lekker op de trekker: APK 3 is van start gegaan.

RDWijzer voorpagina

RDWijzer nummer 1/2021 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2020: Veilig en duurzaam richting toekomst

In dit nummer o.a.: RDW in coronatijd: samen tegen de pandemie. Buitenland: zo keurt en controleert de Chinese RDW. Data in overvloed: een speciaal IT-team kijkt, analyseert en interpreteert. Jubilea: de APK trakteert op nog meer veiligheid en duurzaamheid in de toekomst. Ook de samenwerking tussen de RDW en BKR jubileert.

Voorkant magazine RDWijzer 1/2020

RDWijzer nummer 1/2020 (pdf, 5mb)

RDWijzer nummer 2/2019: ‘Mobiliteit wordt duurzamer’  

In dit nummer o.a.: veel informatie over mobiliteit & milieu. Over de rol van de RDW bij de verduurzaming van mobiliteit en het voertuigpark. Over urgente uitdagingen en innovatieve oplossingen, met een hoofdrol voor technologie. Naast duurzaamheid ook veel aandacht voor voertuigveiligheid. Over deugdelijk herstel na zware of complexe schades bijvoorbeeld. Of over het belang van een maximale respons op terugroepacties. Indrukwekkend beeld is er van de controle van een tankwagen voor gevaarlijke, chemische stoffen. Deze uitgave staat weer vol innovaties en andere ontwikkelingen waarmee we in de mobiliteitssector te maken krijgen, zoals 3D-printen van voertuigonderdelen, btw-fraude, en auto’s die op zonne-energie rijden.

Voorkant magazine RDWijzer 2/2019

RDWijzer nummer 2/2019 (pdf, 2mb)

RDWijzer nummer 1/2019: Toekomstgericht op mobiliteit

In deze uitgave o.a.: Stand van zaken over waterstof als brandstof. Smart mobility en de toekomst van (zakelijke) mobiliteit. Wet digitale overheid: online diensten moeten sneller, handiger en veiliger. Elektrische auto’s zijn in opkomst. Is de ‘petrolhead’ daarmee op slag een bedreigde diersoort? Samenwerking RDW en mbo-vooropleidingen: nieuwe lichting keurmeesters in aantocht. RDW’er Arjan Dijkhuizen over de toekomst van het autonoom rijden: ‘Menselijke bestuurders veroorzaken meer dan 90 procent van de ongevallen.’

Voorzijde magazine RDWijzer

RDWijzer nummer 1/2019 (pdf, 2mb)

RDWijzer nummer 2/2018: Veilige mobiliteit

In dit nummer o.a.: De eerste circulaire auto, met een verbruik van 1 op 300 km. De opmars van de stekkerauto: kan het elektriciteitsnetwerk dat wel aan? Onderzoek en opsporingswerk van voertuigcriminaliteit: alles draait om data-analyse. Modernisering van RDW-erkenningen: minder regels, meer vertrouwen. Veilige mobiliteit: hoe gaan we om met rijhulpsystemen (ADAS)? ‘Living the dream’ als wegenwacht: ‘Auto’s moeten veilig zijn.’

RDWijzer nummer 2 2018RDWijzer nummer 2 2018 (pdf, 3mb)

RDWijzer nummer 1/2018: autonoom

In dit nummer o.a.: Voertuigen die zelf rijden en vliegen. Een rijbewijs voor de software van deze voertuigen. Intelligente snelwegen die data uitwisselen met autonome rijsystemen. Een digitale, landelijke database met parkeergegevens. De nieuwe Real Driving Emissions-tests in de praktijk. Politie en voertuigregister in strijd tegen voertuigcriminaliteit. En welke zware jongens laat de RDW wel toe op de weg?

Voorkant magazine RDWijzer

RDWijzer nummer 1/2018 (pdf, 2mb)

Speciale RDWijzer: Veilig en vertrouwd op weg

Zelfrijdende auto’s, veranderende regelgeving, intelligente transportsystemen, big data… De mobiliteitswereld verandert ingrijpend. De RDW verandert mee. In deze RDWijzer-special leest u wat u van ons kunt verwachten. De belangrijkste delen van onze missie, visie en strategie staan in deze special op een rij. Met concrete projecten waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Door actief in te spelen op de veranderingen kunnen we impact hebben op de ontwikkeling van mobiliteit en een bijdrage leveren aan duurzaamheid en veiligheid.

Voorkant RDWijzer special

RDWijzer-special: veilig en vertrouwd op weg (pdf, 1mb)

RDWijzer nummer 2/2017

In dit nummer o.a.: alles over duurzame mobiliteit en een leefbare wereld. Over roboracers die kunnen testen of voertuigsoftware veilig is. Over rijbewijzen op smartphones, en over rijbewijzen voor zelfrijdende auto’s. En wat elke software-update voor de typegoedkeuring van een smartcar kan betekenen. Daarnaast duiken we in maatschappelijk verantwoord handhaven om probleemgevallen te voorkomen met data-analyse. Veel interessante ontwikkelingen dus, in deze RDWijzer, waarmee we volop aan de slag zijn. We blijven vooruitkijken.  

RDWijzer_december

RDWijzer nummer 2/2017 (pdf, 2mb)  

RDWijzer nummer 1/2017

In dit nummer o.a.: alles over de snel veranderende automotive wereld. Over de experimenteerwet van minister Schultz. Over de Nederlandse APK: veilig en duurzaam. Over de strijd tegen voertuigcriminaliteit. Over cybersecurity. Over het digitaal uitlezen van (import-)auto’s en data-analyse. En waarom zijn motorfietsen zo hot? En hoe helpt de RDW jaarlijks 1 miljoen bellers, mailers en twitteraars?

RDWijzer_12017
RDWijzer nummer 1 2017 (pdf, 1mb)