Factureren aan de RDW met e-facturen

Met ingang van 1 april 2019 is de RDW in staat e-facturen te ontvangen. Een elektronische factuur (e-factuur) is een gestructureerd, digitaal bestand (geen pdf) waarbij alle gegevens op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. Een e-factuur kan vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem. Handmatige verwerking is daarmee verleden tijd. De RDW kan e-facturen nauwkeuriger, sneller en gemakkelijker verwerken.

Er zijn 3 manieren om een e-factuur te versturen. Daardoor is er altijd een manier die goed past bij uw organisatie. Op deze pagina vindt u antwoord op de meeste gestelde vragen over e-facturatie.

Wat is een e-factuur?

E-facturatie is een veilige, en efficiënte manier van factureren. Met e-facturatie wordt uw factuur rechtstreeks uit uw geautomatiseerde systeem via het Simplerinvoicing netwerk naar het geautomatiseerde systeem van de RDW verstuurd. Eenmaal aangesloten op het Simplerinvoicing netwerk, kunt u e-facturen sturen naar alle aangesloten organisaties.

Ook wanneer u geen gebruik maakt van een geautomatiseerd systeem, kunt u e-facturen sturen naar de RDW. Onze serviceprovider TIE Kinetix maakt dan een account voor een portaal voor u aan. Op dit portaal kunt u uw factuurgegevens invullen en verzenden. Het portaal maakt van deze gegevens een e-factuur en stuurt deze rechtstreeks naar het het Simplerinvoicing netwerk van de RDW.

Hoe stapt u over op e-facturatie?

Om leveranciers te helpen bij het aansluiten op e-facturatie werkt de RDW samen met serviceprovider TIE Kinetix. Er zijn 3 manieren waarop u e-facturen kunt aanleveren:

  • via een directe koppeling tussen uw administratief systeem en TIE Kinetix;
  • via het Simpler Invoicing netwerk;
  • via het portaal van TIE Kinetix.

TIE Kenetix kan u adviseren welke methode het beste bij u past. U kunt rechtstreeks contact met hen opnemen via deze link opent in een nieuw venster [email protected].

Waarom overstappen op e-facturatie?

E-facturatie kent veel voordelen:

  • Gemak. De verwerking van facturen verloopt automatisch.
  • Snellere verwerking. De papierstroom blijft achterwege.
  • Nauwkeurigheid. Geen fouten door handmatige verwerking.
  • Goedkoper. Afhankelijk van welke aanlevermethode u gaat gebruiken, kan er wel een kleine investering nodig zijn. Dit loont zich. TIE Kinetix kan u hier vrijblijvend over informeren. Neem hiervoor rechtstreeks contact met hen op via deze link opent in een nieuw venster [email protected].

Kan u als ‘kleine’ leverancier zonder geautomatiseerd systeem aansluiten op e-facturatie?

Alle leveranciers kunnen e-facturen sturen, ook leveranciers die maar enkele keren per jaar aan de RDW factureren.

Is e-facturatie veilig en hoe zijn mijn gegevens beveiligd?

Uw e-factuur, het XML- of UBL-bericht, aan de RDW loopt via een beveiligde verbinding van TIE Kinetix (2-way SSL). Hiermee zijn uw gegevens op een zeer hoog niveau beveiligd. Op de factuur vermelde (persoons)gegevens zijn hiermee goed beschermd (bij o.a. facturen uit sociaal domein is dit relevant).

Bij wie kan u terecht als u meer wil weten over aansluiten op e-facturatie?

RDW heeft een projectteam samengesteld dat zich bezig houdt met e-facturatie. Mocht u vragen hebben, dan kunt u hen mailen via [email protected]

Onze serviceprovider TIE Kinetix helpt leveranciers bij het aansluiten op e-facturatie. Zij kunnen u adviseren welke manier van het aanleveren van facturen voor u het beste is. Wilt u weten hoe u kunt starten? Stuur dan een e-mail naar deze link opent in een nieuw venster [email protected].