RDW ontvangt privacykeurmerk voor parkeerregister

De RDW heeft voor het Nationaal Parkeer Register het Keurmerk Privacy Auditproof ontvangen. Het kentekenregister had dit keurmerk al langer. Het betekent dat de burger er op kan vertrouwen dat zijn persoonsgegevens bij de RDW in goede handen zijn en dat zijn privacy is gewaarborgd.

Keurmerk

Het keurmerk toont aan dat de RDW voldoende maatregelen heeft genomen om de privacy van burgers te waarborgen. Een onafhankelijke auditor heeft dat vastgesteld voor zowel het kentekenregister als het Nationaal Parkeer Register. De RDW voldoet aan de Wet bescherming persoonsgegevens en volgt de richtlijnen van de Autoriteit persoonsgegevens. Ieder jaar moet de RDW weer aantonen dat het aan de strikte regelgeving voldoet. Het keurmerk is een initiatief van NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors.

Registers

De RDW beheert diverse registers met privacygevoelige informatie. In de Basisregistratie Voertuigen (ofwel het kentekenregister) liggen technische- en milieugegevens en gegevens van de eigenaar/houder van voertuigen vast. In het Nationaal Parkeer Register liggen tijdelijke en vaste parkeerrechten van voertuigen vast. Het Nationaal Parkeer Register ondersteunt het betalen voor parkeren met de smartphone, de registratie van parkeervergunningen, parkeerhandhaving en de landelijke registratie van gehandicaptenparkeerkaarten.