RDW partner van Smart Mobility Embassy

Nederland wil met uitstekende testfaciliteiten voor smart mobility wereldwijd koploper zijn en blijven. Hiervoor is de Smart Mobility Embassy opgezet. Een one-stop-shopping loket voor internationaal geïnteresseerden in het testen van smart mobility in Nederland. De RDW brengt kennis en faciliteiten in.

Volgens een onderzoek van adviesbureau Roland Berger staat Nederland momenteel op de eerste plaats in een ranglijst van landen die werken aan de overgang naar nieuwe mobiliteit. "Nederland doet het bijzonder goed doordat de overheid hier ontvankelijk is voor experimenten, maar ook door de adequate uitrol van digitale infrastructuur", schrijft het adviesbureau in een toelichting. 

Testen

In Nederland dragen zowel marktpartijen als overheden hun steentje bij in onderzoeken en praktijkproeven voor zelfrijdende voertuigen. Hiervoor zijn verschillende faciliteiten nodig. Denk aan speciale programma’s om virtueel te testen en openbare wegen waar proeven gedaan mogen worden. De RDW heeft een afgesloten testcentrum; ideaal om op een veilige manier de geautomatiseerde systemen onder stress te testen. 

Centraal loket

Voor veel organisaties, vooral uit het buitenland, is het vaak lastig zoeken welke proeven je waar mag doen. Er was behoefte aan een centraal loket. Nederland heeft de krachten gebundeld in de deze link opent in een nieuw venster Smart Mobility Embassy. Op dit moment hebben vele partijen al hun steun toegezegd aan de Smart Mobility Embassy. Zoals NXP, Rijkswaterstaat,  Connecting Mobility, De Innovatiecentrale en TNO. Op de website van de SME staan al die partijen genoemd.Veel praktijkproeven hebben betrekking op de verbetering van de doorstroming van het verkeer, bijvoorbeeld door het voorkomen van ‘spookfiles’. Hierbij remt een automobilist onnodig even af, omdat hij of zij denkt dat er iets aan de hand is. Het achteropkomend verkeer remt al wat harder af en voor je het weet staan voertuigen stil en is er file.  

De rol van de RDW

Deze proeven gaan over gedragsbeïnvloeding van de menselijke bestuurder, maar de voertuigen moeten ook veilig zijn. De RDW-testfaciliteiten en -kennis zijn daarbij van groot belang. Ook internationaal staat deze kennis in de belangstelling. Via de Embassy zijn bijvoorbeeld delegaties ontvangen uit Slowakije. Litouwen wordt verwacht. Andere proeven hebben betrekking op het vervangen van de menselijke bestuurder door automatisering. Ook hierin heeft de RDW een prominente rol. Voor deze proeven kan RDW namelijk de ontheffingen verlenen. 

Nieuwe mobiliteit betekent nieuwe regelgeving

Door veel organisaties in Nederland hun praktijkproeven te laten doen, wordt er veel kennis opgedaan met nieuwe vormen van mobiliteit. Deze kennis kan gebruikt worden bij de ontwikkeling van nieuwe regelgeving. Deze regelgeving is nodig om de producten die bewezen bijdragen aan de verkeersveiligheid, ook daadwerkelijk op de markt te kunnen brengen.