“Een leaseauto met lage tellerstand is verdacht”

Leaseauto’s die aan het einde van het contract worden verkocht zijn erg gewild: tegenover de hoge kilometerstand staat dat ze perfect onderhouden zijn. Maar hoe reageert de markt straks als grotere aantallen auto’s uit de private lease worden verkocht? De informatie die Arval aanlevert voor het RDW tellerrapport maakt die auto’s betrouwbaar.

Leasemaatschappij Arval

Met 38.000 voertuigen is Arval de zesde leasemaatschappij van Nederland. Als auto’s hun contract hebben uitgediend, gaan ze naar de afdeling van Dick Bakker, directeur remarketing. “70 procent van die auto’s heeft meer dan 150 duizend kilometer op de teller”, zegt Bakker. Dat wil niet zeggen dat die auto’s op zijn. “Ze zijn gebouwd voor een half miljoen kilometers. Bovendien zijn ze gemiddeld 50 maanden oud en uitstekend onderhouden.”    

Leaseauto’s zijn gewild

Handelaren nemen de leaseauto’s dan ook graag af. Van elke auto brengt Arval minutieus de staat in kaart. “We documenteren elk putje en krasje en geven de complete onderhoudshistorie met tellerstanden mee. Zo weet de koper exact wat voor auto hij koopt.” Geen wonder dus dat voormalige Nederlandse leaseauto’s gewild zijn in binnen- en buitenland. 

Elke twijfel wegnemen

Tot zover niks nieuws. Maar in 2019 gaat er iets veranderen. Dan komen namelijk grotere aantallen private-leaseauto’s op de markt. “Dat zijn andere auto’s: kleiner en jonger dan de gemiddelde zakelijke leaseauto.” Maar het grootste verschil is de lage kilometerstand: zo’n 25 tot 50 duizend. “Dat is anders dan normaal”, zegt Bakker. “We weten nu nog niet waar die auto’s terecht gaan komen. Wat we wel weten is dat we de lage kilometerstand goed moeten onderbouwen om elke twijfel weg te nemen. Daarvoor leveren we graag informatie voor het RDW tellerrapport. Dit onafhankelijke rapport is het allersterkste bewijs om de daadwerkelijke waarde en dus vraagprijs van onze auto’s te onderbouwen.”