RDW genomineerd voor de Automotive Innovation Award

De RDW heeft een plek in de finale van de Automotive Innovation Award 2019. Een prestatie waar we erg trots op zijn. Samen met partners CBR en RobotTuner is de RDW genomineerd in de categorie Challenging Concepts (ideeën in de ontwikkelfase).

Voertuigrijbewijs categorie S

Het idee van een rijbewijs voor voertuigen is geleidelijk ontstaan. Moderne auto's bevatten veel systemen die de bestuurder helpen bij het rijden. Daarnaast zit er in nieuwe auto's veel software en dat neemt alleen meer toe. Het is van groot belang dat auto's de technieken goed gebruiken in alle type verkeerssituaties. Dit betekent dat de auto niet alleen de regels volgt, maar ze ook toepast conform de verwachting van de andere weggebruikers. Het rijbewijs is dus niet alleen gebaseerd op de techniek in de auto, maar ook op de software. Daarin wordt steeds vaker data verwerkt op basis van menselijk gedrag in het verkeer.

Veiligheid voorop

Hoe ziet het toelatingsproces er uit dat zelfrijdende voertuigen toetst op rijvaardigheid? Bij aanvang test de RDW het voertuig op verschillende virtuele verkeerssituaties, gevolgd door een proef op een fysieke testbaan. Tot slot volgt een echt rijexamen. Bij goed resultaat reikt de RDW een certificaat/rijbewijs uit; het voertuig wordt dan toegelaten op verkeerssituaties waarvoor het examen is afgelegd. Na toelating blijft de RDW met behulp van data controleren of het voertuig zich ook na bijvoorbeeld software updates nog steeds ‘goed gedraagt’ en of het zich aan de verkeersregels houdt. Natuurlijk staat veiligheid hierbij voorop.

Alle categorieën

In totaal zijn er 3 categorieën. Per categorie zijn er 3 finalisten. De RDW, het CBR en RobotTuner zijn genomineerd in de categorie Challenging Concepts. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende zal de winnaars per categorieën bekend maken. De uitreiking van de Automotive Innovation Award vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 11 februari 2019 in het Louwman Museum in Den Haag.

Automotive Innovation Award: toonaangevende innovaties

 De Automotive Innovation Award is een initiatief van ANWB, RAI Vereniging, BOVAG, LeasePlan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger. De prestigieuze prijs is in het leven geroepen om een van de meest invloedrijke sectoren in Nederland bredere bekendheid te geven en innovatie te stimuleren. De Nederlandse automotive maak- en service-industrie biedt werkgelegenheid aan meer dan 120.000 mensen en vertegenwoordigt een totale omzet van 65 miljard euro per jaar. Meer informatie over de Automotive Innovation Award vindt u op www.automotiveinnovationaward.nl.