RDW promoot overschrijven motorboten op HISWA

Op de grootste botenbeurs van Nederland vraagt de RDW aandacht voor het inschrijven en overschrijven van snelle motorboten. Die moeten bij de RDW geregistreerd worden, maar dat wordt wel eens vergeten. De HISWA vindt van 7 tot en met 11 maart plaats in de RAI in Amsterdam.

Vrijwaringsbewijs

Een motorboot die korter is dan 20 meter en sneller vaart dan 20 km per uur moet bij de RDW geregistreerd worden. Bij de verkoop van snelle motorboten wordt nog wel eens vergeten om de boot op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Sinds 1 januari 2018 heeft de RDW de verkopende partij nu ook iets te bieden. Vanaf dan geeft de RDW bij een overschrijving, net als bij gekentekende voertuigen, ook een vrijwaringsbewijs af. Daarmee kan de verkoper laten zien dat hij of zij niet meer aansprakelijk zijn voor de boot.  

Verbeteringen

De nieuwe vrijwaringsbewijs maakt deel uit van een pakket aan verbeteringen voor snelle motorboten. Met die maatregelen wil de overheid de rechtszekerheid voor booteigenaren vergroten en de kwaliteit van de geregistreerde boten verbeteren. Zo zijn ook het registreren en overschrijven van een snelle motorboot gedigitaliseerd en makkelijker gemaakt. Ook zijn de registratiekosten aangepast. Tot 1 januari was het tarief voor inschrijven en overschrijven 39 euro. Nu kost de eerste registratie 54 euro, overschrijven 29 euro en het registreren van een technische wijziging 15 euro. De RDW verwacht dat door deze maatregelen meer eigenaren hun boot over laten schrijven.

Campagne

De beursdeelname is de aftrap van een campagne om het inschrijven en overschrijven van snelle motorboten te bevorderen. Naast deelname aan de HISWA gaat de RDW in media voor bootliefhebbers aandacht voor in- en overschrijven vragen.  

Thuis overschrijven

Gelijktijdig met de verbeterde processen neemt de RDW een modern registratiesysteem in gebruik. De modernisering is nodig omdat het huidige systeem op zijn laatste benen liep. Het nieuwe systeem voldoet wel aan de kwaliteitseisen die de RDW stelt aan de techniek, beschikbaarheid en data. In de toekomst moet het mogelijk worden om thuis een vaartuig te registreren of over te schrijven. Het systeem is zo gebouwd dat zo’n dienst goed te integreren is.  

15 duizend registratiebewijzen

Jaarlijks worden ongeveer 5.000 nieuwe snelle motorboten geregistreerd en 7.500 overschrijvingen gedaan. Samen met onder andere modificaties en vervangingen zorgt dit ervoor dat de RDW 15.000 registratiebewijzen voor snelle motorboten per jaar verstuurt.