Succesvol 2toDrive definitief ingevoerd

Met ingang van 15 maart 2018 is de regeling 2toDrive definitief ingevoerd. In 2011 startte de regeling als experiment. Doel van dit experiment was om 17-jarigen rijervaring te laten opdoen onder begeleiding van een coach. Vanaf 2011 hebben al ruim 240.000 17-jarigen hun rijbewijs gehaald.

Begeleiderspas

De jongere die aan 2toDrive deelneemt, moet bij de RDW een begeleiderspas aanvragen voordat hij het rijbewijs kan aanvragen. Op deze pas staan de namen van de door de jongere gekozen coaches. Het aanvragen van een begeleiderspas mag vanaf 16,5 jaar. Op deze leeftijd mag de jongere ook starten met rijlessen. Vanaf 17 jaar mag hij afrijden. Tot zijn 18e jaar rijdt de jongere dan onder begeleiding van een coach.   

Positief effect

2toDrive startte in 2011 als experiment om de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge, beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij ongevallen omdat ze minder ervaring hebben. Door rijervaring op te doen onder begeleiding van een coach leren jongeren veilig te rijden voordat ze zelfstandig mogen rijden. Een evaluatie door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar de resultaten van het experiment toont aan dat rijden onder begeleiding een positief effect heeft.