Opleiding in de avond

"Ik wilde al heel lang automonteur worden, met als einddoel: werken bij de Wegenwacht. Maar daarvoor moest ik eerst een aantal diploma’s halen." Josien volgde in de avonden lessen en hoorde na verloop van tijd dat de ANWB interne opleidingen aanbood. "Ik ben toen een dagje met een Wegenwacht meegereden om te kijken of mijn droomwereld ook daadwerkelijk de realiteit was."

Wegenwacht

Inmiddels is Josien een van de 15 vrouwelijke én trotse wegenwachten in Nederland. Ze rijdt de provincie Utrecht rond in een Ford Transit Connect-bestelbus, en dat is opvallend omdat het wagenpark van de ANWB voornamelijk bestaat uit Volkswagens. Om meerdere redenen zijn er een aantal Ford-busjes besteld. "Veel parkeergarages in de stad zijn erg laag. Als er dan een pechgeval in zo’n garage stond, konden we er niet altijd bij." De Ford-busjes zijn wat lager, waardoor bij een garage met een hoogte van 1,85 meter de Wegenwacht gewoon naar binnen kan.

Bestuurster stapt uit ANWB-busje

Redder in nood

Josien doet op dit moment de meest voorkomende pechgevallen, zoals kapotte accu’s en lekke banden. Via de ANWB volgt ze nog een dag in de week lessen om straks alle handelingen te mogen verrichten. "Net als de RDW staat de ANWB ook voor veilig en met plezier onderweg zijn. Als ik ervoor kan zorgen dat gestrande automobilisten veilig naar huis of de garage kunnen gaan, is mijn hele dag goed. Een relatief kleine handeling van mij, kan voor hen al zoveel betekenen. Ik word er blij van als ik mensen weer tevreden weg zie rijden. Ja, I’m living the dream."