Experiment digitaal aanvragen rijbewijs uitgebreid

In oktober 2018 is een experiment gestart met het digitaal aanvragen van het rijbewijs. De aanvraag voor verlenging kan dan online worden gedaan via de website van de RDW. De aanvrager kan het rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Vorig jaar is het experiment van start gegaan met 15 gemeenten. Dit jaar wordt het experiment uitgebreid met hetzelfde aantal, waardoor het totaal aantal deelnemende gemeenten aan het experiment op 30 komt.  

Online verlengen

Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorie├źn. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor dus nog wel naar het gemeentehuis. Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf. De fotograaf verstuurt de foto samen met de handtekening digitaal naar de RDW. Ook is het mogelijk om in een fotocabine een pasfoto te maken. Zodra de foto door de RDW is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Het aantal online verlengde rijbewijzen ligt inmiddels ruim boven de 6000. Elke dag komen daar enkele tientallen online verlengingen bij.  

Nominatie

Het project Digitaal Aanvragen Rijbewijs is genomineerd voor de Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar 2019 bij de overheid. Publieksstemming bepaalt 50% van de uitslag.