Nieuwe generatie digitale tachograaf

Vanaf 15 juni 2019 moeten alle nieuw geregistreerde voertuigen die beroeps- of personenvervoer doen, verplicht voorzien zijn van een slimme tachograaf. Deze 2e generatie slimme tachograaf is een toekomstgericht apparaat dat beter beveiligd is en sneller data kan uitwisselen. Ook kan die data door toezichthouders op afstand worden uitgelezen. Dat bespaart chauffeurs kostbare tijd.

Tachograaf draagt bij aan verkeersveiligheid

Die vrachtwagens, bussen en andere zware voertuigen moeten dan een slimme tachograaf hebben. Een tachograaf is een instrument om onder meer de rij- en rusttijden te registreren. Maar ook de snelheid en de afgelegde afstand vast te leggen. Doel is het vergroten van de verkeersveiligheid, van de veiligheid van de chauffeur en van andere personen. Door de registratie van de rij- en rusttijden door een tachograaf verbeteren de arbeidsomstandigheden en eerlijke concurrentiepositie voor vrachtwagen- en buschauffeurs.  

Europese en Nederlandse regelgeving

Een tachograaf mag in Nederland alleen worden geïnstalleerd en gekalibreerd door een RDW-erkende erkenninghouder. Elke twee jaar moet een tachograaf door RDW-erkenninghouder worden gekalibreerd en gecontroleerd. Hierover zijn strikte regels vastgelegd in Europese en Nederlandse regelgeving.  

Special Tachograaf – APK Keurmeester

Voor erkenninghouders van de RDW en Tachograaftechnici is een speciale editie gemaakt van de APK Keurmeester waarin de komende Europese verordening en de wijzigingen vanuit de Regeling tachografen wordt besproken en tips worden gegeven over de regels van deze nieuwe tachograaf.    

Lees het blad APK Keurmeester – Tachograaf editie.