Tijdelijke Corona importprocedure RDW-erkenninghouders verandert 

De tijdelijke importprocedure blijft van kracht voor een specifieke groep voertuigen. Deze aanvragen worden eerst digitaal aangeleverd aan de RDW. Het aanvragen verloopt voortaan niet meer alleen via het webformulier. U kunt uw aanvragen voor bepaalde voertuigen nu ook indienen via de Versnelde individuele  inschrijving (VIA). Deze dienst wordt komende tijd verder uitgebreid en zal de webformulieren gefaseerd en definitief vervangen. Voor particulieren geldt dat zij nog steeds alleen via een RDW-erkenninghouder de importprocedure kunnen doorlopen.

Aanvraag indienen en afspraak plannen

U wordt over de werkwijze van VIA geïnformeerd via uw lokale RDW-keuringsstation als u al toegang heeft tot de VIA-dienst. Mocht u nog niet bekend zijn met VIA dan kunt u op onze website vinden hoe u deze dienst kunt aanvragen. Indien u voor een voertuig een VIA-aanvraag indient dan krijgt u na beoordeling bericht van de RDW. Wanneer er alsnog een fysieke beoordeling plaats moet vinden, dan mag u pas een afspraak maken na ontvangst van dit bericht. Let op: op het keuringsstation wordt u alleen geholpen wanneer u schriftelijk toestemming heeft om een afspraak te maken. Zonder vooraf beoordeelde aanvraag kunnen wij u namelijk niet van dienst zijn.

Dienstenoverzicht

Een overzicht van de diensten die vanaf 5 mei mogelijk zijn bij de geopende keuringsstations

Een afspraak maken voor cruciale diensten kan voor:

 • Periodieke keuringen van autobussen en ADR-voertuigen;
 • Individuele goedkeuringen van nieuwe bedrijfsauto's (ongeacht de max. massa) en aanhangwagens (max. massa >3500 kg incl. opleggers);
 • Eerste inschrijving van bedrijfsauto's en aanhangwagens met een max. massa >3500 kg met CVO / IGC.
 • Keuringen voor vervoer levende dieren, LZV en taxi’s;
 • Keuringen voor (land)bouwvoertuigen incl. ombouw van bedrijfsauto’s.

Een afspraak maken voor een controlekeuring kan voor:

 • Bedrijfsauto’s ongeacht de max. massa;
 • Aanhangwagens (incl. opleggers) ongeacht de max. massa.

Een afspraak maken voor importkeuringen kan voor:

 • Bedrijfsauto’s met een max. massa >3500 kg
 • Aanhangwagens (incl. opleggers) met een max. massa >3500 kg.

Een afspraak maken voor keuringen met Nederlands kenteken kan voor: 

 • Personenauto’s met verbod tot rijden op de weg (niet in verband met schade) en schadekeuringen;
 • Bedrijfsauto’s met een max. massa <= 3500 kg (niet in verband met schade) en schadekeuringen.

Opening keuringsstations en overige dienstverlening

Vanaf 11 mei aanstaande gaan de volgende 4 keuringsstations weer open: Roosendaal, Waddinxveen, Nieuwegein en Almelo. We verwachten zo de ontstane wachttijden te verkorten. Vanaf 18 mei hopen we de laatste 3 keuringsstations weer te kunnen openen. Met die stap verwachten we alle overige keuringen (al dan niet via een tijdelijke noodprocedure) weer aan te kunnen bieden.

Let op: de richtlijnen van het RIVM blijven leidend op alle RDW-keuringsstations. Kom alleen als u een afspraak heeft naar het keuringsstation, één persoon, houdt u aan de geldende afspraken en volg de aanwijzingen van de RDW medewerkers op voor uw en onze veiligheid. 

Doorlooptijd en verwachtingen

Door de sluiting van de keuringsstations en het verminderd aanbieden van RDW keuringsdiensten zijn er langere wachttijden ontstaan dan u van ons gewend bent. We kunnen u op dit moment nog geen duidelijkheid geven over de doorlooptijd van uw aanvraag, zoals u normaal gesproken wel van ons gewend bent. Wij vragen uw begrip voor de ontstane situatie. Wij doen er alles aan u zo spoedig mogelijk van dienst te zijn.