Verenigd Koninkrijk heeft Europese Unie verlaten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020 (middernacht Nederlandse tijd). Het VK en de EU bereikten op 17 oktober 2019 een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek en een overgangsperiode. In januari 2020 hebben het Britse Parlement en het Europees Parlement definitief goedkeuring gegeven aan het Brexit akkoord.

Vanaf 1 februari 2020 gaat een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. Tijdens de overgangsperiode  blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Dat betekent voor de  RDW-dienstverlening op het gebied van rijbewijzen, typegoedkeuringen en invoeren van voertuigen dat er niets verandert tot eind 2020. Als zowel het VK en de EU ermee instemmen kan deze overgangsperiode eenmalig met twee jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022. De Britse premier Johnson heeft echter gezegd dat hij geen verlenging wil.

Afspraken en akkoorden

De komende maanden willen het VK en de EU nieuwe afspraken maken en handelsakkoorden sluiten. Deze afspraken en akkoorden moeten tijdens de overgangsfase worden goedgekeurd door de EU-landen, het Britse Parlement en het Europees Parlement. Bij goedkeuring gaan de nieuwe afspraken in op 1 januari 2021. Als het niet lukt om afspraken te maken, dan vindt alsnog een zogeheten no deal-Brexit plaats.  

Meer informatie over de Brexit

Zodra er duidelijkheid is over eventuele afspraken en de gevolgen hiervan voor rijbewijzen, typegoedkeuringen en invoeren van een voertuig dan communiceert de RDW hierover op de website.  Meer algemene informatie over de Brexit, het onderhandelingsproces en tussentijdse akkoorden vindt u op deze link opent in een nieuw venster de website van de Rijksoverheid onder het kopje 'Brexit'.