Gevolgen van Brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. Op 24 december 2020 hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Dit akkoord bevat afspraken over de regels die per 1 januari 2021 gelden tussen de EU en het VK. De Brexit raakt ook de dienstverlening van de RDW.

Op 29 december 2020 stemden de EU-lidstaten in met het akkoord. Het Europese Parlement moet dit nog doen. Dit gebeurt begin 2021. Het akkoord wordt wel al voorlopig toegepast zodat op 1 januari 2021 de nieuwe regels ingaan.

Brexit en RDW

In ons domein vinden vanaf 1 januari 2021 wijzigingen plaats op het gebied van omwisseling van Britse rijbewijzen, Britse typegoedkeuringen, importeren van voertuigen uit het Verenigd Koninkrijk en het uitwisselen van gegevens met het Verenigd Koninkrijk.  De exacte wijzigingen in de processen staan op de pagina 'Brexit en RDW'.   

Meld Britse rijbewijzen aan voor omwisseling

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan kunt u uw rijbewijs tot 31 december 2020 omwisselen volgens de geldende regels. Dit betekent dat het rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk tot 31 december 2020 nog gezien wordt als een rijbewijs van de Europese Unie. Na 31 december 2020 is de overgangsfase voorbij en gelden andere voorwaarden om het Britse rijbewijs om te wisselen, omdat het Verenigd Koninkrijk dan geen lid van de Europese Unie meer is. Meer leest u op de pagina ‘Brexit en uw rijbewijs’.     

Meer informatie

Meer algemene informatie over de Brexit, het onderhandelingsproces en tussentijdse akkoorden vindt u op de website van de deze link opent in een nieuw venster Rijksoverheid bij het onderwerp 'Brexit'.