Zo gaan de APK-steekproeven door. APK-steekproefcontroleurs werken ook op de RDW- keuringsstations. Dat hebben we aangepast en dat gebeurt voorlopig niet meer. Daarnaast werken we sinds maandag 16 maart in ploegendiensten, medewerkers werken één week op en één week af. Mocht er ergens een coronabesmetting zijn, dan hebben we een groep medewerkers klaarstaan die op het betreffende keuringsstation kan werken. Alles is erop gericht om cruciale keuringen door te kunnen laten gaan. 


Preventieve beleid

De RDW vraagt medewerkers, conform de richtlijnen van het RIVM, om preventief thuis te blijven en niet naar het werk te komen als er sprake is van lichte verkoudheidsklachten. Dit geldt voor medewerkers van alle locaties. Dit preventieve beleid heeft er begin van deze week bij de RDW-keuringsstations toe geleid dat veel administratieve medewerkers niet naar de keuringsstations konden komen om daar te werken. Deze medewerkers doen nu thuis vervangende werkzaamheden. 


Cruciale dienstverlening

Dit had een direct effect op de continuïteit van onze dienstverlening. De RDW heeft daarop besloten om 9 van de 16 keuringsstations open te houden voor de cruciale dienstverlening. Om dit mogelijk te maken zijn deze week 4.000 keuringen handmatig omgeboekt. We schatten in dat door deze maatregelen de cruciale dienstverlening zo lang mogelijk kan worden verleend.


Hoe nu verder?

 Inmiddels is de situatie op de 9 keuringsstations die open zijn stabiel en lijkt de cruciale dienstverlening veilig gesteld. Daardoor is er ruimte gekomen om verder te kijken. Zo zoeken we naar een oplossing voor bijvoorbeeld importvoertuigen die nu niet gekentekend kunnen worden. We stemmen dit af op de overheidsmaatregelen en de risico’s. Deze week en komende week worden de mogelijkheden in kaart gebracht. Hoe reëel de mogelijkheden zijn, hangt af van de uitkomsten én natuurlijk van de ontwikkelingen in het land. De situatie verandert immers van dag tot dag.