TLN: de APK is continu in beweging

De Stichting Overlegorgaan APK (SO-APK) adviseert de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de uitvoering van de APK in Nederland. Deelnemers zijn betrokken partijen bij de APK. Benieuwd wat de APK betekent voor de deelnemende organisaties aan het SO-APK en hoe zij denken over de toekomst van de APK? In deze serie komt iedere keer een ander lid van SO-APK aan het woord. Deze keer Ambro Smit, beleidsadviseur Techniek bij Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Verkeersveiligheid

"De APK is een belangrijk onderwerp voor TLN. Als organisatie staan we voor schoon en veilig transport, en de APK ziet daar op toe. Het hoge kwaliteitsniveau van de APK houdt iedereen scherp en draagt in belangrijke mate bij aan de verkeersveiligheid. Het Nederlandse APK-regime functioneert uitstekend en biedt transporteurs veel ruimte om de APK zodanig in te plannen dat ze hun wagenpark zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Dat is voor de sector heel belangrijk, want stilstand kost geld." zegt Ambro Smit.

APK-keuringen in een ander EU-land

"De APK is continu in beweging. Dat betreft zowel de eisen voor testapparatuur, werkplaats en keurmeesters. Maar ook op veiligheids- en milieugebied zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in wegvoertuigen die van invloed zijn op de APK. Het is zaak dat al die veranderende aspecten op een zodanige manier in de APK-wetgeving worden verwerkt dat de APK werkbaar en uitvoerbaar blijft. Het accepteren van APK-keuringen in een ander EU-land hoort daar wat ons betreft ook bij. Dit maakt het voor transportbedrijven makkelijker om hun voertuigen nog efficiƫnter in te kunnen zetten. Als TLN zijn we via het landelijke SO-APK nauw bij dit hele proces betrokken. Wij hebben er alle vertrouwen in en zien de APK-toekomst met een gerust hart tegemoet."