Caravan blijft de camper ruim voor

De dagen worden langer en de temperaturen zachter. Campings openen hun poorten. Kortom: het is lente. Wéér rijden dit jaar meer campers dan voorgaande jaren op de weg. En wederom daalt het aantal caravans. Wat is de trend? En waar moet u op letten als u de camper of caravan van stal haalt?

Er komen steeds meer campers bij. Volgens de RDW en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er op 1 januari 2023 ruim 173.657 kampeerauto’s geregistreerd in Nederland. Jolanda Woldhuis, manager voertuigregistratie; “Dat is een stijging van bijna 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging kan niet tippen aan die van 2021. In dat jaar werd het aantal campers mede door corona met meer dan 10% opgestuwd. Sinds 2019 is het aantal geregistreerde campers met bijna 36% gestegen. Bovendien bieden campers steeds meer comfort en luxe”.

5 controletips voor caravan en camper

Caravans blijven aan kop

Ondanks de groei van het aantal campers blijft de caravan ruim aan kop. Sinds 2019 zijn er weliswaar 15.589 minder caravans geregistreerd. Maar met een totaal van 406.735 is de ‘sleurhut’ nog altijd een populair rollend vakantieverblijf. En gezien de geringe afname van 4% sinds 2019, blijft de caravan -ondanks de positie achter de auto- nog lange tijd aan de leiding.

5 tips voor u de stalling verlaat

  1. Zorg ervoor dat de schorsing van uw camper is beëindigd voordat u de weg op gaat. Dit kunt u direct doen via onze dienst schorsing opheffen
  2. Houd rekening met de toegestane maximum massa (TMM). Is de TMM van uw camper bijvoorbeeld 3.500kg en heeft de camper een rijklaar gewicht van 3.100kg? Dan is het laadvermogen (inclusief gewicht van passagiers) maximaal 400kg.
  3. Controleer de banden. Check de bandenspanning en het profiel en controleer of er geen scheuren te zien zijn.
  4. Houd bij het beladen van een caravan rekening met het maximale gewicht op de trekhaak (kogeldruk). Een té hoge kogeldruk zorgt voor een slechte wegligging en vermindert de werking van de remmen.
  5. Wilt u een camper of caravan kopen? Kijk verder dan de inrichting en controleer de technische staat. Vraag ook om een RDW-voertuigrapport. De eigenaar kan dit gratis bij ons aanvragen.