Opening nieuw kantoor divisie Tolheffing

De commissaris van de Koning in Groningen René Paas verzorgde gisteren de officiële opening van het nieuwe kantoor van de divisie Tolheffing. Vanuit dit kantoor gaan we tol- en vrachtwagenheffing in Nederland uitvoeren.

Door een vlag te planten op een maquette van Nederland, markeerde Paas het nieuwe centrale punt voor de coördinatie van tol- en vrachtwagenheffing in Nederland. Het is een belangrijke stap in onze rol als tolheffer, een taak die we vanaf eind 2024 gaat uitvoeren. Paas benadrukte het belang van de RDW voor Groningen: “De RDW biedt prachtige kansen op werk in de tweede ICT-stad van Nederland."

Bent u benieuwd naar beelden van de opening? Bekijk dan het videoverslag.

Innovatieve e-TOL

Vanuit het nieuwe kantoor verzorgt de RDW de invoering van e-TOL voor de A24 in 2024 en de landelijke invoering van vrachtwagenheffing in 2026. De tol op de A24 is nodig om een deel van de aanlegkosten terug te verdienen. Daarvoor zijn in de nabije toekomst nog veel nieuwe medewerkers nodig. Jan Strijk (divisiemanager Tolheffing) daarover: “We zitten hier tussen verschillende opleidingsinstituten in een mooie arbeidsmarkt. We hebben nog een heel palet aan medewerkers nodig en we hebben er vertrouwen in die hier te kunnen vinden.”

Vrachtwagenheffing voor duurzamer transport

Bij vrachtwagenheffing betalen eigenaren van vrachtwagens een bedrag per gereden kilometer op snelwegen en een aantal provinciale en lokale hoofdwegen. Hierbij geldt: hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het heffingstarief. Zo stimuleert vrachtwagenheffing het gebruik van emissievrije vrachtwagens. De netto-opbrengsten van de vrachtwagenheffing (zo’n 250 miljoen euro per jaar) worden in overleg met de vervoerssector teruggesluisd door het geld in te zetten voor innovatie en verduurzaming van deze sector. Bijvoorbeeld door ondernemers financieel te ondersteunen bij de aanschaf van vrachtwagens op waterstof of elektriciteit en laadinfrastructuur.

Commissaris van de Koning aanwezig bij opening

De opening van het kantoor vierden we samen met de commissaris van de Koning René Paas en gasten van de partners in de uitvoering van tol- en vrachtwagenheffing, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het Centraal Justitieel Incassobureau en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.