Testen apparatuur tolheffing op A12

Vanaf medio mei test de RDW op de A12 de apparatuur voor kentekenherkenning. Dit is de apparatuur die het wil gebruiken voor tolheffing op de Blankenburgverbinding/A24 tussen Vlaardingen en Rozenburg. De apparatuur fotografeert en registreert het kenteken van passerende voertuigen.Tijdens de test wordt steekproefsgewijs het kenteken van passerende voertuigen tijdelijk vastgelegd en daarna weggegooid.

Met het testen wil de RDW, samen met de leverancier van de apparatuur, ervoor zorgen dat de kwaliteit van de kentekenherkenning optimaal is als in 2024 tijdelijke tolheffing van start gaat. De apparatuur voor kentekenherkenning hangt op een stalen constructie over de weg bij hectometerpaaltje 49 bij Woerden in de richting van Utrecht. Dit is de vaste testlocatie van Rijkswaterstaat voor dit type testen. Om de apparatuur te plaatsen, is de A12 enkele nachten een aantal uren deels afgesloten. De test duurt tot de opening van de Blankenburgverbinding, maar stopt eerder zodra er voldoende testresultaten binnen zijn.

Tolheffing

De Blankenburgverbinding gaat waarschijnlijk eind 2024 open voor het verkeer. De apparatuur zal dan voor het eerst echt gebruikt worden. Weggebruikers die de Blankenburgverbinding willen nemen, moeten daarvoor tol betalen. Voor de aanleg van deze weg kon de Rijksoverheid onvoldoende geld vrijmaken. Tol is daarom nodig om een deel van de aanlegkosten terug te verdienen. Weggebruikers hoeven niet te stoppen bij een tolpoortje, maar kunnen gewoon doorrijden. Weggebruikers kunnen vooraf of achteraf online betalen voor gebruik van de weg. Nog makkelijker is het om te kiezen voor automatisch betalen. De omliggende wegen van de Blankenburgverbinding blijven tolvrij.

Bescherming van privacy

Het parlement heeft eind januari 2023 ingestemd met de Wijzigingswet Tijdelijke Tolheffing. Daarmee heeft de Kamer ook toestemming gegeven voor het testen van de apparatuur. De voorwaarden waaronder dat moet gebeuren, staan in een tijdelijke regeling. Zo moeten alle gegevens na 7 werkdagen weggegooid worden. Weggebruikers die niet willen dat hun kenteken voor testdoeleinden tijdelijk wordt vastgelegd, kunnen de testlocatie vermijden door afslag 14 (Woerden) te nemen.

Meer informatie

Wanneer de openingen van de Blankenburgverbinding (A24) nadert, gaat ook een communicatiecampagne van start om weggebruikers in binnen- en buitenland te informeren over tolheffing. Daarbij hoort ook een publiekswebsite, die in de zomer van 2023 gelanceerd wordt. Tot die tijd is meer informatie te vinden in het dossier tijdelijke tolheffing op de website van de RDW.