Nieuwe versie kentekenbewijs vanaf half juni

Het kentekenbewijs gaat veranderen. We geven het nieuwe kentekenbewijs vanaf half juni uit. Het heeft een aantal belangrijke aanpassingen. De eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven gewoon geldig.

 

In 2014 introduceerden we het kentekenbewijs op creditcardformaat. Nu, tien jaar later, volgt een vernieuwde versie met een nieuw uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. Daarnaast geven we straks geen conformiteitsbewijs meer af voor lichte bedrijfsauto's. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs. Op het conformiteitsbewijs staan de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van het voertuig.

Aanpassingen kentekenbewijs  

'Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs stopte na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen. Dit moment hebben we ook aangegrepen om het kentekenbewijs te vernieuwen. De zichtbaarste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken. Al zijn deze veiligheidskenmerken niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig', vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie. 'Een andere duidelijke aanpassing is de achterkant van het kentekenbewijs. Hier staan alleen de gegevens die verplicht zijn en gelden voor de betreffende voertuigcategorie. Het aantal staanplaatsen zie je bijvoorbeeld niet meer terug op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto.' 

Hier vindt u een overzicht van de echtheidskenmerken van het nieuwe kentekenbewijs

Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte bedrijfsauto’s 

We geven geen conformiteitsbewijzen voor lichte bedrijfsauto’s meer af na de invoering van het nieuwe kentekenbewijs. De gewichten en trekgegevens van het voertuig komen op het kentekenbewijs te staan. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft bestaan.