Vliegbewijs drones gaat digitaal

Valkenburg (ZH)

Het vliegbewijs voor drones is nu ook digitaal beschikbaar. De piloot van een drone moet het bewijs altijd bij zich hebben tijdens een vlucht. Vanaf nu kan de piloot dit gemakkelijk en snel opslaan in een wallet op zijn telefoon. Het digitale vliegbewijs is voorlopig alleen beschikbaar voor Android-telefoons.

Tot nu toe was het vliegbewijs alleen beschikbaar als pdf. De piloot kon er dan voor kiezen om het uitgeprint bij zich te hebben of te bewaren in de mail. Het nadeel was de vindbaarheid: printjes raak je wel eens kwijt en de juiste mail moet je zoeken. Met de komst van de digitale versie is het vliegbewijs altijd makkelijk vindbaar op de telefoon. De piloot moet dan met de DigiD-app met ID-check het digitale vliegbewijs ophalen en toevoegen aan de wallet in de RDW voertuigapp.

Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat onthulde bij de Drone Flight Academy in Valkenburg het digitale vliegbewijs. Harbers: ‘Het digitale vliegbewijs drones is een mooie stap vooruit. Steeds meer mensen hebben een drone en niemand gaat tegenwoordig nog zonder telefoon de deur uit. Op deze manier heeft een piloot zijn vliegbewijs altijd bij de hand en staan de gegevens in een veilige omgeving.”

De wallet is voorlopig alleen beschikbaar voor Androidgebruikers. Er wordt wel aan gewerkt om de wallet ook voor Apple-gebruikers beschikbaar te maken.

Vliegbewijs en exploitantnummer

Het vliegbewijs is verplicht voor drones of andere onbemande luchtvaartuigen die zwaarder zijn dan 250 gram. Een piloot die is geslaagd voor het examen vraagt het vliegbewijs bij de RDW aan. Naast het vliegbewijs geeft de RDW ook het exploitantnummer voor drones af. Dat is nodig voor eigenaren van één of meer drones met een camera of een gewicht van 250 gram of meer.

Verdere ontwikkeling digitale documenten

Het vliegbewijs is een volgende stap in de ontwikkeling van digitale documenten. Voor het kentekenbewijs en rijbewijs gelden meer eisen en voorwaarden, zo moeten ze bijvoorbeeld verplicht in fysieke vorm verschijnen. Voor de introductie van een digitaal kenteken- en rijbewijs is dan ook aanpassing van wetgeving nodig. Inmiddels werkt de RDW al wel geruime tijd aan het mogelijk maken van het bekijken van de eigen gegevens van het kentekenbewijs en rijbewijs. Ook hiervoor geldt dan dat je de RDW voertuigapp op de telefoon moet hebben, met de wallet waar de documenten in komen. De digitale versie van het kenteken- en rijbewijs is nu wettelijk nog geen officieel document. Je bent altijd verplicht het fysieke kenteken- of rijbewijs bij je te hebben. 

Bekijk het videoverslag op YouTube.