Gezamenlijke aanpak illegale export autowrakken

De RDW werkt samen met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie om de illegale export van autowrakken tegen te gaan. Deze samenwerking is cruciaal om duurzaamheid te bevorderen en het toezicht op de milieuketen te verbeteren. 

Rol van de RDW 

De RDW speelt hierbij een belangrijke rol door erkenningen te verstrekken voor de export en demontage van voertuigen. Door deze data te delen met OD NZKG kunnen beide organisaties strenger toezien op naleving van de milieuwetgeving. De ILT controleert of bedrijven zich houden aan de Europese regels voor het transport van afval (EVOA). Deze regels bepalen hoe afval veilig en verantwoord naar andere landen mag worden vervoerd. De politie en specifiek de RDW-unit Analyse en Opsporingsondersteuning (RAO) ondersteunt bij onderzoeken naar voertuigcriminaliteit en gestolen goederen. Om het toezicht verder te versterken, wordt gekeken naar innovatieve tools zoals een scan-app, waarmee eenvoudig voertuiggegevens kunnen worden geraadpleegd. 

Ernstige milieuvervuiling 

Het belangrijkste doel van de samenwerking is het verminderen van de illegale export van autowrakken. Uit onderzoek van de ILT en gegevens van de RDW blijkt dat de export van gebruikte personenvoertuigen aanzienlijk is toegenomen. Dit heeft geleid tot een afname van het aantal auto’s dat in Nederland wordt gesloopt, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Veel voertuigen worden geëxporteerd naar landen met minder strenge milieuregels, wat kan leiden tot ernstige milieuvervuiling. De toename van de export kan ook leiden tot een stijging van illegale praktijken, zoals de handel in gevaarlijke afvalstoffen en onderdelen. 

Waardevolle materialen 

Het is cruciaal dat autowrakken door erkende bedrijven worden gedemonteerd. Deze bedrijven zijn gecertificeerd en voldoen aan strenge milieuregels en richtlijnen. Hierdoor kunnen waardevolle materialen, zoals staal, aluminium en plastic, op een verantwoorde manier worden gerecycled. Van de autowrakken die in 2023 door erkende bedrijven werden verwerkt, werd maar liefst 98,7% nuttig toegepast. Bovendien worden gevaarlijke stoffen, zoals accu’s en vloeistoffen, op een veilige manier afgevoerd. 

Samenwerking uitbouwen in 2025 

De samenwerking tussen de ketenpartners wordt nog verder uitgebouwd. Zo is het de bedoeling om ook dit jaar samen met ILT, RDW en de politie controles uit te voeren om te zorgen dat bedrijven zich aan de milieuregels houden. Daarnaast gaan we controleren of bedrijven hun afvaladministratie op orde hebben. Als dat niet zo is, krijgen deze bedrijven extra controles en kunnen ze een waarschuwing of boete krijgen. Door gezamenlijk op te treden en innovatieve oplossingen te implementeren, kunnen de we effectiever toezicht houden en bijdragen aan een betere naleving van milieuwetgeving.