RDW vervangt blauw kenteken speed-pedelec voor geel

Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels voor fietsen met elektrische trapondersteuning met een maximale snelheid tussen de 25 km en de 45 km per uur (speed-pedelecs). Door nieuwe Europese  en Nederlandse regels is de speed-pedelec voor de wet nu een bromfiets in plaats van een snorfiets. Dit betekent dat speed-pedelec die momenteel een  snorfietskenteken hebben van de RDW vanaf 16 mei 2017 automatisch een nieuw (geel) bromfietskenteken toegestuurd krijgen.
 

Kentekenplaten versturen

De komende 4 weken verstuurt de RDW iedere week ongeveer 3.000 kentekenplaten. Een paar dagen later krijgen de eigenaar/houders ook het nieuwe kentekenbewijs toegestuurd. Daarop staat de snelheid die het voertuig met trapondersteuning kan bereiken. De eigenaar/houder moet de nieuwe kentekenplaat voor 1 juli 2017 zelf monteren. In totaal gaat het om 10.750 kentekenplaten.
 

Geel bromfietskenteken

Nieuwe speed-pedelecs krijgen sinds 1 januari 2017 een geel bromfietskenteken. Dit is het gevolg van nieuwe Europese regels. Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Een speed-pedelec moet daarom een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder moet minimaal een AM-rijbewijs hebben.
 

Bromfietsregels

Zodra met een bromfietskentekenplaat gereden wordt, gelden de regels voor de bromfiets. Eigenaren van bromfietsen en speed-pedelecs kunnen kiezen of zij een goedgekeurde bromfietshelm of speed-pedelec-helm dragen. Bestuurders mogen:
  • 45 kilometer per uur op de rijbaan,
  • 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
  • 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom.
 

Verschil elektrische fiets

De speed-pedelec onderscheidt zich nu van de gewone elektrische fiets vanwege de trapondersteuning. Bij de elektrische fiets stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Bij de speed-pedelec gaat de trapondersteuning door tot 45 kilometer per uur.
 

Niet geregistreerd?

Als een speed-pedelec niet is geregistreerd (geen kentekenplaat en –card voor de speed-pedelec) dan krijgt de eigenaar geen brief van de RDW. Hij moet dan zelf contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RDW (telefoonnummer:  0900 0739,  10 cent per minuut).
Ga naar de navigatie